Wij Nederlanders eten veel zout; te veel zelfs. Vaak voegen we een snufje (of iets meer) toe om gerechten op smaak te brengen. En dit terwijl de meeste voedingsmiddelen, zoals saus, soep en pizza, al erg veel zout bevatten. Wil je graag minderen? Wellicht omdat je een hoge bloeddruk hebt? Geen zorgen, je hoeft echt niet in te leveren op smaak. Je kunt eten heel goed op smaak brengen zonder zout.
De makkelijkste manier: met kruiden en specerijen
Veel mensen denken dat eten zonder zout flauw smaakt. Maar dit probleem kun je heel eenvoudig oplossen. Een van de makkelijkste manieren om je zoutinname te verminderen, is door zout te vervangen door kruiden en specerijen. En dan het liefst verse kruiden en specerijen. Deze voegen het meeste smaak en aroma toe aan gerechten. Dit zijn kruiden die niet kunnen ontbreken:

Basilicum
Oregano
Tijm
Komijn
Paprikapoeder
Kurkuma
Kerriepoeder
Kaneel
Koriander
Peterselie

Citroen of limoen
Naast kruiden en specerijen brengen citrusvruchten veel smaak toe aan gerechten. Citroen en limoen zorgen voor een verfrissende smaaksensatie. Je kunt zowel het sap als de schil gebruiken in salades, dressings, visgerechten of rechtstreeks over je maaltijden.
Lekker veel knoflook en ui
Volgens ons kunnen knoflook en ui in vrijwel geen enkel recept ontbreken. Ze worden ook wel smaakversterkers genoemd. Gebruik verse knoflook en ui voor de lekkerste smaak. Maar ook knoflook- en uienpoeder zijn goede alternatieven.
Azijn
Je kunt eten op smaak brengen met kruiden en specerijen, maar ook azijn mag niet vergeten worden. Wanneer je een eetlepel azijn toevoegt aan gerechten, voeg je geen extra zout toe. Kies bijvoorbeeld voor appelciderazijn voor een subtiele zure smaak, maar ook balsamicoazijn is een favoriet van ons. Voeg een scheutje toe aan een dressing of saus.
Zoutvervangers
Het zoutarme dieet is tegenwoordig erg populair. Dit komt doordat zoutarm eten veel gezondheidsvoordelen biedt. Vooral voor mensen met een hoge bloeddruk en ouderen. Aangezien de vraag naar zoutarme producten flink is gestegen, komen er steeds meer zoutvervangers op de markt. Er zijn nu ook zoutvervangers die een zoute smaak bieden zonder het hoge natriumgehalte. Zo is het Verstegen Tafelgoud een goed alternatief voor zout. Maar ook bestaat er Aromat geschikt voor een zoutarm dieet.
Experimenteer met zoutarme recepten
Eten op smaak brengen zonder zout is zo moeilijk nog niet! Er zijn onwijs veel mogelijkheden. Zo kun je alternatieven voor zout gebruiken, maar zoutvervangers maken het misschien nog wel makkelijker. Op onze website kun je heerlijke zoutarme recepten vinden; deze zitten bomvol smaak. Experimenteer en ontdek nieuwe, gezondere favorieten!

nl_NLDutch