Ben je erachter gekomen dat je dagelijks te veel zout binnenkrijgt? Dan ben je niet de enige. De gemiddelde Nederlander krijgt veel te veel zout binnen. Gelukkig kun je dit relatief eenvoudig verminderen door je voedingspatroon iets aan te passen. Ben je op zoek naar zoutarme vleeswaren? Helaas bevatten de meeste vleeswaren veel zout, maar dit betekent niet dat je geen boterham met kipfilet kan eten. Soms is het echter beter om het plakje vlees te vervangen door een zoutarme variant. Maar wat kan je dan het beste kiezen? En wat zijn goede alternatieven voor op brood? 

Op deze pagina lees je meer over:

  • Wat zijn zoutarme vleeswaren?
  • Alternatieven voor zoutarme vleeswaren
  • En hoe zit het dan eigenlijk met kaas?
  • Tips voor een zoutarme levensstijl

Dit zijn zoutarme vleeswaren

Als je iedere dag maximaal 6 gram zout binnen wilt krijgen, kun je het beste voor licht gezouten vleeswaren kiezen. Maar let op: gebruik niet te veel vlees op je brood. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 20 gram per dag te eten (1). Voorbeelden van licht gezouten vleeswaren zijn:

  • Fricandeau
  • Kalkoenfilet
  • Kipfilet
  • Rosbief
  • Beenham
  • Gebraden gehakt
  • Achterham
  • Tongenworst
  • Katenspek

Probeer vleeswaren zoals rauwe ham, bacon, schouderham en salami zoveel mogelijk te vermijden. Deze bevatten namelijk vaak bakken met zout. Het is echter ook mogelijk om zelf vers vlees zonder zout te bereiden. Dit doe je door in plaats van zout gebruik te maken van kruiden en specerijen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook enkele soorten zoutarme vleeswaren te koop in de supermarkt. 

Alternatieven voor zoutarme vleeswaren

Je kunt dus gerust iedere dag een plakje vlees op je boterham doen, maar er zijn ook andere lekkere zoutarme alternatieven. Je hebt genoeg keuze uit broodbeleg met weinig zout. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld jam, appelstroop en honing. Bovendien kun je altijd kiezen om je brood te beleggen met groente of fruit. Deze zijn namelijk van nature zoutarm en dus een heel goed alternatief voor vleeswaren. 

Zit je al bijna aan je zout-taks van de dag? Of wil je bijhouden hoeveel zout je nu eigenlijk binnenkrijgt op een dag? Kijk altijd goed op het etiket van het product. Bevat het voedingsmiddel minder dan 0.3 gram zout per 100 gram? Dan krijgt het product de stempel zoutarm en kun je het gerust eten. 

En hoe zit het dan met kaas?

En hoe zit het met kaas? Kan ik dat blijven eten? Deze vraag krijgen we ontzettend vaak en dat is helemaal niet zo gek. Nederlanders zijn namelijk grote kaasliefhebbers en blijven tijdens een zoutarm dieet ook graag kaas eten. Zowel op brood als lekker bij de borrel. We hebben goed nieuws: je kunt gewoon een plakje of blokje kaas eten tijdens het natriumarme dieet, maar er zijn wel een aantal soorten die je beter kunt laten staan. Licht gezouten kazen mag je gewoon eten. Dan hebben we het bijvoorbeeld over Maaslander 48+ of Leerdammer. Maar tegenwoordig zijn er ook speciale natriumarme kazen, zoals de Milner 30+ minder zout variant. Vermijd jonge, belegen en oude kaas zoveel mogelijk en laat ook rookkaas in de supermarkt liggen (2).

Tips voor een zoutarme levensstijl

Zoutarm eten is goed voor je. Te veel zout verhoogt namelijk het risico op een hoge bloeddruk. Maar wat kun je nu doen om je zoute levensstijl te veranderen naar een zoutarme levensstijl? Kleine aanpassingen kunnen veel impact hebben (3). 

  • Word bewust van wat je eet

Heel veel Nederlanders krijgen dagelijks te veel zout binnen, maar staan hier helemaal niet bij stil. We kijken namelijk vaak naar de calorieën van een product, maar het zoutgehalte slaan we over. We dagen je uit om eens een dag te kijken naar hoeveel zout je eigenlijk binnenkrijgt. Wees bewust van wat je eet en zo zul je zoute voedingsmiddelen snel gaan herkennen.

  • Voeg geen extra zout toe aan je maaltijden

Heel veel producten bevatten van nature zout of er wordt zout aan toegevoegd. Maar we hebben dit niet altijd door. Bij het bereiden van een maaltijd voegen we dan ook vaak nog een beetje zout toe, terwijl dit eigenlijk niet hoeft. Bovendien zijn er zoveel andere smaakmakers die je gerecht nog lekkerder kunnen maken. Voeg dus geen extra zout meer toe.

  • Zelf koken

Als je minder zout binnen wilt krijgen, is het verstandig om je maaltijden zelf klaar te maken. Maak zelf je sauzen, dressings en soep. Dan bepaal je helemaal zelf hoeveel zout je toevoegt. Sla dus de kant-en-klaarmaaltijden over. 

Bronnen:

1: Tip: broodbeleg – Vleeswaren – Zoutbeperkt. (z.d.). Zoutbeperkt.nl. Geraadpleegd op 28 feburari 2022, van https://www.zoutbeperkt.nl/tips/broodbeleg-vleeswaren

2: Zoutbeperkt. (z.d.). Tip: broodbeleg – Kaas – Zoutbeperkt. Zoutbeperkt.nl. Geraadpleegd op 28 februari 2022, van https://www.zoutbeperkt.nl/tips/broodbeleg-kaas

3: Voedingscentrum. (z.d). Hoe eet ik minder zout? Geraadpleegd op 28 februari 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-eet-ik-minder-zout.aspx

nl_NLDutch