Als je een zoutarm dieet volgt, vermijd je zoveel mogelijk producten die veel natrium bevatten. Denk hierbij aan pizza, kant-en-klaar maaltijden en chips. Maar ook brood staat in het lijstje met voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan. De meeste Nederlanders eten elke dag brood; we kunnen een leven zonder brood dan ook moeilijk voorstellen. Maar geen zorgen, tijdens een natriumarm dieet kun je in de meeste gevallen gewoon een boterham eten. Soms is het echter beter om het te vervangen door een zoutarme variant. Maar wat kies je dan als zoutarm broodbeleg? Is een boterham met kaas uit den boze of mag dit gewoon? 

Waarom zoutarm brood?

Het ontbijt en de lunch zijn twee gebruikelijke maaltijden waarin brood wordt genuttigd. In bijna alle broodsoorten komt van nature natrium voor, maar veel producenten voegen nog extra zout toe. Een sneetje bevat ongeveer 0.35 gram zout (140 mg natrium), maar dit verschilt echter per broodsoort. Als je graag zo min mogelijk zout wilt binnen krijgen of een strenge zoutbeperking hanteert, adviseren we om zoutarm brood te kopen. Hier wordt namelijk geen extra zout aan toegevoegd en smaakt net zo lekker (1).

Is kaas zoutarm broodbeleg?

Je kunt dus gerust brood blijven eten tijdens het natriumarme dieet, maar qua broodbeleg ligt het net iets ingewikkelder. Ben jij ook zo’n kaasliefhebber? Dan heb je je vast wel eens afgevraagd of je kaas kunt blijven eten tijdens het dieet. Het antwoord op deze vraag is ‘ja’, maar er zijn wel een aantal soorten die je beter kunt vermijden. Kies het liefst voor licht gezouten of speciale natriumarme kaas, zoals:

  • Maaslander 48+
  • Maasdammer
  • Leerdammer
  • Milner 30+ minder zout variant
  • Emmentaler/Gruyère

Bovendien staan producten als cottage cheese en hüttenkäse ook in de lijst van zoutarm broodbeleg, aangezien deze weinig natrium bevatten. Vermijd bij voorkeur jonge, belegen en oude kaas en laat ook sterk gezouten kazen zoals rookkaas in het schap in de supermarkt liggen (2).

Vleeswaren

En hoe zit het nu met vleeswaren? Zoals je misschien wel weet bevatten bewerkte voedingsmiddelen veel zout, maar onbewerkt voedsel kun je gerust eten tijdens het zoutarme dieet. Kies daarom voor vleeswaren waar niks aan is toegevoegd, zoals:

  • Kipfilet
  • Kalkoenfilet
  • Rosbief
  • Tongenworst
  • Fricandeau
  • Gekookte lever
  • Rollade

Uiteraard vermijd je sterk gezouten vleeswaren, zoals rauwe ham, bacon, ontbijtspek, schouderham, rookvlees, cervelaatworst en salami. Gebruik bovendien niet te veel vleeswaren op brood. Het advies van het Voedingscentrum is om niet meer dan 20 gram per dag te nemen (3).

Ander zoutarm broodbeleg

Naast kaas en vleeswaren zijn er nog andere soorten zoutarm broodbeleg die je gerust kunt eten. Vooral zoet beleg bevat weinig zout. Kies gerust voor:

  • Jam
  • Appelstroop
  • Hagelslag
  • Vruchtenhagelslag
  • Honing

Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om je brood te beleggen met fruit of groente. Beleg je boterham bijvoorbeeld met rauwkost, zoals tomaat en komkommer (2). Vind je het lastig om te bepalen wat je nu wel en niet kunt gebruiken als broodbeleg? Kijk dan altijd even op het etiket van het product. Je zult misschien iets langer in de supermarkt staan, maar zo weet je wel zeker of je het product kunt eten of niet. Bevat een voedingsmiddel minder dan 0.3 gram per 100 gram? Dan kun je het zonder zorgen eten. 

Lekkere alternatieven voor brood

Raak je een beetje uitgekeken op brood en ben je op zoek naar lekkere vervangers? Je hoeft namelijk niet elke dag te ontbijten/lunchen met brood en kunt gerust een beetje variëren. Tegenwoordig zijn er heel veel lekkere alternatieven voor brood verkrijgbaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van havermout, een maaltijdsalade of een bakje kwark? Daarnaast staat zelfgemaakte soep ook in het lijstje met natriumarme producten. Kant-en-klare soepen uit blik, pakje of zakje zijn echte zoutbommen, maar bij zelfgemaakte soep bepaal je helemaal zelf hoeveel zout je toevoegt. Gebruik bijvoorbeeld verse kruiden zoals basilicum en peterselie om de soep smaak te geven en laat de zout achterwege. 

Bronnen:

1: Voedingscentrum. (z.d.-b). Wat is de voedingswaarde van zoutarm brood. Geraadpleegd op 4 oktober 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-voedingswaarden-zitten-erin/zoutarm-brood.aspx

2: Tips voor de broodmaaltijd. (z.d.). Radboudumc. Geraadpleegd op 25 oktober 2021, van https://www.radboudumc.nl/afdelingen/maag-darm-en-leverziekten/onze-onderdelen/dietetiek/meer-informatie/voedings-en-dieetadviezen/voeding-met-minder-zout/tips-voor-de-broodmaaltijd

3: Tip: broodbeleg – Vleeswaren – Zoutbeperkt. (z.d.). Zoutbeperkt.nl. Geraadpleegd op 25 oktober 2021, van https://www.zoutbeperkt.nl/tips/broodbeleg-vleeswaren

nl_NLDutch