Eet niet meer dan 6 gram zout per dag

Verschillende gezondheidsinstanties, zoals het Voedingscentrum en de Hartstichting, raden aan niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Als je meer dan 6 gram binnenkrijgt, verhoog je de kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en nierziekten. Stop niet helemaal met het eten van zout. Je lichaam heeft dit namelijk nodig voor vochtbalans, het regelen van de bloeddruk en een goede werking van spier- en zenuwcellen. Er is bovendien gebleken dat je bij het nuttigen van minder dan 3 gram zout per dag ook een hogere kans hebt op hart- en vaatziekten. Blijf dus tussen die 3 en 6 gram in zitten. Het beste is om 4 of 5 gram zout per dag te eten.

Zout is een echte boosdoener, maar toch beseffen we dat nog niet helemaal. De meeste Nederlanders eten dagelijks te veel zout, maar toch zijn de meeste zich hier niet van bewust. Dit komt grotendeels doordat zout verstopt zit in veel voedingsmiddelen. Daarnaast ervaar je ook niet altijd meteen klachten als je te veel binnenkrijgt. Toch is het goed om eens te kijken hoeveel zout je nu eigenlijk eet op een dag. Steeds meer mensen starten met een zoutarm dieet en verbeteren hun gezondheid met zoutarm eten.

Zo meet je jouw zoutinname

Je kunt starten met zoutarm eten, maar dit is niet altijd nodig. Misschien eet je niet te veel zout en hoef je jouw zoutinname helemaal niet te beperken. Het kan dan zelfs slecht voor je zijn om minder zout te eten, omdat te weinig zout eten ook niet goed is. Voordat je begint met zoutarm eten is het daarom belangrijk om eerst jouw zoutinname te meten. Dit doe je door één of enkele weken lang dagelijks bij te houden wat je eet. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een handige app gebruiken, zoals het eetdagboek van het Voedingscentrum. Vervolgens tel je per dag het zoutgehalte van de voedingsmiddelen bij elkaar op. Kom je hoger uit dan 5 gram? Dan kan je jouw zoutinname het beste iets verlagen.

Hart- en vaatziekten10
Nierziekten30
Hartfalen20
Hoge bloeddruk40

Zoutarm eten: zo doe je dat

Je bent er nu misschien achter gekomen dat je minder zout moeten eten. Maar hoe doe je dat dan? Zoutarm eten in de praktijk blijkt lastiger dan gedacht. We strooien wat minder zout over onze gerechten en denken dat het dan wel goed is. Helaas is dat over het algemeen niet waar. Natuurlijk is het goed om minder zout over je maaltijden te strooien. In plaats daarvan kun je meer gebruik maken van andere kruiden en specerijen. Het is dus een goed begin, maar het is veel effectiever om uit te zoeken welke bewerkte producten veel zout bevatten en hier minder van te eten.

Minder bewerkte producten

Het zout dat we over onze gerechten strooien is gemiddeld slechts 20% van onze totale zoutinname. De andere 80% komt uit bewerkte producten die we eten. Met bewerkte producten hebben we het met name over producten die toch al niet zo goed voor ons zijn zoals chips, pizza en koek. Aan de andere kant zijn brood en kaas ook twee voedingsmiddelen die bewerkt zijn en veel zout bevatten. Dit zijn echter wel gezonde voedingsmiddelen. Toch is het beter om hier alsnog mee te minderen. Bij het minderen met brood is het alleen wel belangrijk om erop te letten dat je nog voldoende jodium uit andere voedingsmiddelen of kelptabletten haalt.

Hoe ziet een zoutarm dieet eruit?

Als je zoutarm gaat eten en een dieet volgt, mag je tijdens het koken geen keukenzout toevoegen aan je eten. Daarnaast moet je oppassen met voedingsmiddelen die veel zout bevatten, zoals kaas, chips en sauzen. Je zorgt ervoor dat je tussen de 4 en 5 gram zout binnenkrijgt op een dag.

Is zoutarm eten wel lekker?

Als je geen zout meer toevoegt aan je maaltijden en voor producten met minder zout kiest, kun je nog steeds lekker eten. Vind je het toch wat flauw? Voeg dan andere kruiden en specerijen toe.

Wat is de maximale hoeveelheid zout per dag?

Volwassenen moeten ongeveer 3 tot 6 gram zout binnenkrijgen per dag. De maximale hoeveelheid is 6 gram. Voor kinderen is het advies anders. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Producten

nl_NLDutch