Zoutarme kaas

Kunnen we jou wakker maken voor een lekkere boterham met kaas? Tijdens een zoutarm dieet eet je zo weinig mogelijk zout. Oké, dus we voegen geen extra zout toe aan onze maaltijden en vermijden natriumrijke producten zoveel mogelijk. Maar hoe zit het eigenlijk met kaas? Er zijn heel veel verschillende soorten kazen te koop: van schimmelkaas tot brie. Moet je deze allemaal in de (koel)kast laten liggen als je een zoutarm dieet volgt? Gelukkig niet! Er bestaat namelijk zoutarme kaas en het is ook nog eens net zo lekker!

Kan ik kaas blijven eten tijdens een zoutarm dieet?

Als je een echte kaasliefhebber bent, wil je dit natuurlijk het liefst niet uit je dieet bannen. Maar er zijn echter een paar kaassoorten die je beter kunt vermijden tijdens een zoutarm dieet. Niet getreurd, er zijn speciale zoutarme kazen ontwikkelt die weinig tot geen natrium bevatten. Deze kun je herkennen aan de speciale verpakking en mag je dus gerust eten. Zo is bijvoorbeeld Milner minder zout (30+) een bekende zoutarme kaas. Maar laat je niet misleiden door de verpakking en kijk ook altijd op het etiket, zo zie je precies hoeveel natrium er is toegevoegd en of de kaas geschikt is.

Zoutarme kaas

Verschil tussen boerenkaas en fabriekskaas

Op deze pagina hebben we het vooral over zoutarme kaas die we op brood gebruiken en waar we kaasblokjes van snijden. Deze kazen zijn verkrijgbaar in de supermarkt. Maar voordat we je vertellen welke kaas je het beste kunt eten, leggen we snel het verschil tussen boerenkaas en fabriekskaas uit. 

Fabriekskaas wordt, zoals de naam al zegt, in de fabriek gemaakt. Het wordt bereid met niet dagverse melk van verschillende melkleveranciers. Boerenkaas komt van de boerderij en wordt ambachtelijk bereidt. De melk komt van de eigen koeien en is altijd dagvers. Zoals je misschien wel weet gaat iedere kaas in bad: het pekelbad. Dit geeft de kaas extra smaak en textuur, maar fabriekskaas blijft langer in het pekelbad liggen dan boerenkaas. Hierdoor verliest het meer vocht en wordt het in de meeste gevallen zouter. 

Fabriekskaas bevat ongeveer 3 tot 4% zout, maar boerenkaas daarentegen maar 2%. Kies daarom altijd voor een boerenkaas als je de keuze hebt (1).

Kaas met minder zout

Tegenwoordig is er in elke supermarkt kaas met minder zout verkrijgbaar. Deze kazen bevatten ongeveer 25% minder zout dan gewone exemplaren. Zorg ervoor dat je jonge kaas koopt, deze soort bevat namelijk een stuk minder zout dan de oudere, belegen kazen. Een goed voorbeeld is Maaslander Kaas. Deze kaas ligt korter in het pekelbad en bevat dus minder zout. Daarnaast zijn de kazen van Milner ook een goede optie. 

Kazen die je kan blijven eten zijn:

  • Maaslander 48
  • Milner
  • Maasdammer
  • Leerdammer
  • Milner 30+ minder zout variant
  • Emmentaler/Gruyère

Maar dit zijn niet de enige kazen die je gerust kan blijven eten. Ook cottage cheese, hüttenkäse en monchou bevatten weinig zout. 

Zoutarme kaas

Er zijn verschillende merken die zoutarme kaas in het assortiment hebben. Er bestaat zelfs zoutloze kaas. Dit is een normale kaas, maar de natrium is vervangen door kaliumzout. Hierdoor verandert de smaak wel een beetje, maar zo kunnen mensen die een zoutarm dieet volgen wel gewoon genieten van een blokje kaas (3). Bovendien bestaan er ook kazen met minder zout en vet. De aanduiding van vet wordt meestal aangegeven op de verpakking met 10+, 20+, 30+ etc. De kazen met een aanduiding tot 30+ worden bestempeld als magere kazen. Deze bevatten ook het minste zout.

Tips voor het eten van zoutarme kaas

Dus je kunt gerust kaas blijven eten tijdens een zoutarm dieet, maar kies het liefst wel voor zoutarme kaas. Je zult het verschil met ‘gewone’ kaas niet eens merken. Om het nog een beetje makkelijker te maken, hebben we nog een aantal tips voor het eten van zoutarme kaas (4). 

  • Vermijd sterk gezouten kazen, zoals rookkaas, Roquefort en belegen kazen.
  • Gebruik niet te veel kaas. Het Voedingscentrum adviseert één plak van 20 gram per dag. Er is ook heel veel ander zoutarm broodbeleg dat je kunt gebruiken als alternatief. Kies bijvoorbeeld een keer voor een broodje met kipfilet of rosbief of gebruik zoet beleg. 
  • Ga op zoek naar alternatieven voor kaas. Het kan geen kwaad om een paar keer in de week kaas te eten, maar balanseer dit met andere natriumarme producten.

Je kunt kaas zoutarm noemen als het minder dan 1,5 gram zout per 100 gram bevat. Dit kunnen kaassoorten zijn waarbij bewust minder zout is toegevoegd of kaassoorten die van nature minder zout bevatten.

 

Zoutarme kazen zijn zoutloze kaas en kaas waarbij is aangegeven dat het zoutarm is. Er zijn ook kazen die van nature zoutarm zijn, namelijk jonge kaas, mozzarella, hüttenkäse en monchou.

 

Zoutarme kaas vind je vaak gewoon in de supermarkt of je kunt het online bestellen. Een kaas die helemaal geen zout bevat is soms wel wat moeilijker te vinden. Dit wordt echter wel online verkocht in verschillende webshops.

 

Kaas op brood kun je vervangen door ongezouten vleeswaren, naturel pindakaas of honing. Kaasblokjes bij de borrel vervang je door zoutarme snacks, zoals ongezouten nootjes of zelfgemaakte popcorn.

 

Bronnen:

1: NoSalt. (z.d.). Kaas met minder zout. NoSalt.nl. Geraadpleegd op 25 november 2021, van https://www.nosalt.nl/kaas-minder-zout/

2: Tips voor de broodmaaltijd. (z.d.). Radboudumc. Geraadpleegd op 25 oktober 2021, van https://www.radboudumc.nl/afdelingen/maag-darm-en-leverziekten/onze-onderdelen/dietetiek/meer-informatie/voedings-en-dieetadviezen/voeding-met-minder-zout/tips-voor-de-broodmaaltijd

3: Gezondheidsnet. (2020, 8 juni). Welke kaas bevat de minste zout. Geraadpleegd op 25 november 2021, van https://www.gezondheidsnet.nl/nieraandoeningen/welke-kaas-bevat-de-minste-zout

4: Zoutbeperkt. (z.d.). Tip: broodbeleg – Kaas – Zoutbeperkt. Zoutbeperkt.nl. Geraadpleegd op 25 november 2021, van https://www.zoutbeperkt.nl/tips/broodbeleg-kaas

    Cart