Zoutarme recepten

Een zoutarm dieet volgen hoeft niet moeilijk te zijn. Met een aantal kleine aanpassingen in onze levensstijl krijgen we al een stuk minder zout binnen. Het advies luidt om zoveel mogelijk onbewerkte en verse producten te eten, maar hoe breng je het gerecht op smaak zonder zout? Ben je op zoek naar lekkere, makkelijke en snelle zoutarme recepten? Of kun je wel wat extra inspiratie gebruiken? Hieronder vind je al onze natriumarme/zoutloze recepten die passen in een natriumarm dieet.

Waarom zoutarm eten?

Wist je dat de gemiddelde Nederlander zo’n 9 gram zout eet per dag? Dit is een stuk meer dan het advies van de Gezondheidsraad. Deze adviseert volwassenen namelijk om dagelijks niet meer dan 6 gram zout te nemen (1). Het verminderen van de zoutinname is niet alleen goed voor mensen met een hoge bloeddruk of overgewicht, maar eigenlijk zou iedereen hier aan mee moeten doen.

Te veel zout eten is namelijk niet goed voor ons lichaam. Een te hoge zoutinname kan leiden tot:

  • Een hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten
  • Nierziekten
  • Botontkalking en gebitsproblemen
  • Maagkanker

Eet jij te veel zout? Volg dan een zoutarm dieet. Hierbij voeg je geen extra zout meer toe aan je eten en vermijd je voedingsmiddelen die veel natrium bevatten. Een zoutarm dieet volgen is niet altijd eenvoudig, maar met onze zoutarme recepten wordt het hopelijk een klein beetje makkelijker én leuker.

Zoutarme recepten

Zoutarme recepten: lekker, makkelijk én gezond

Zoutarm eten is niet voor iedereen even makkelijk. Ben je gewend om zout te gebruiken bij elke maaltijd? Onze zoutarme recepten bevatten weinig tot geen zout en zijn niet alleen erg lekker, maar ook makkelijk, snel en gezond. In deze recepten gebruiken we producten die weinig natrium bevatten. Deze maak je zelf of vind je gewoon in de supermarkt bij je in de buurt. Bovendien hoef je geen uren in de keuken te staan om een lekker zoutarm ontbijtje te maken. Want we begrijpen dat je daar niet altijd op zit te wachten.

Koken met minder zout

Smaken je gerechten een beetje flauw en wil je toch steeds de zoutpot uit het keukenkastje pakken? Tijdens een zoutarm dieet hoef je niet al het zout te mijden. Je lichaam heeft namelijk zout nodig, zo’n 1 tot 3 gram per dag (2). Aangezien we gemiddeld 9 gram binnenkrijgen, is het belangrijk om minder natrium te eten. Maar hoe brengen we onze gerechten dan op smaak? Gelukkig is zout niet de enige smaakmaker en met kruiden kom je ook een heel eind. In onze recepten gebruiken we kruiden, zoals nootmuskaat, knoflookpoeder, kerriepoeder, basilicum en peterselie. 

Proeft het recept voor jouw doen nog een beetje flauw? Of heb je een speciale kruidenmix in de kast staan? Voeg gerust extra kruiden toe om het gerecht op smaak te brengen.

Zoutarme recepten voor tussendoortjes en snacks

Lekkere trek: we kennen het allemaal. Hier hoef je natuurlijk niet altijd aan toe te geven, maar soms heb je gewoon écht zin iets lekkers. Chips, koekjes en andere lekkernijen bevatten vaak veel zout, maar gelukkig zijn er ook genoeg zoutarme snacks. Vind je het geen probleem om even in de keuken te staan? Gebruik onze zoutarme recepten voor tussendoortjes en snacks. Je hebt zelf de volledige controle over de hoeveelheid zout die je gebruikt. Maak bijvoorbeeld zelf chips zonder zout. Lekker voor bij de borrel of ’s avonds op de bank.

Zoutarm dineren zonder uren in de keuken te staan

Heb je een drukke dag achter de boeg? Of heb je gewoon een keertje geen zin om te koken? Kant-en-klaar maaltijden bevatten vaak veel zout en zijn dus niet altijd de beste keuze. Wat nu als wij je vertellen dat je met onze zoutarme recepten niet lang in de keuken hoeft te staan? Binnen 15 minuten heb jij een lekkere maaltijd zonder te veel natrium op tafel staan. Daarnaast is het ook mogelijk om in een keer meerdere maaltijden klaar te maken. Deze kun je gerust in de koelkast bewaren of invriezen. Eet smakelijk!

Ook in bepaalde kruiden kan zout verstopt zitten. Kijk bij een kruidenmix goed naar de ingrediëntenlijst. Als hier zout bij staat, kun je het beter vermijden. Kruiden die altijd geschikt zijn om toe te voegen aan onze recepten zijn kerriepoeder, peper, oregano, basilicum, tijm, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, Provençaalse kruiden en peterselie.

 

In principe is het niet lastig om een zoutarm gerecht op tafel te zetten. Je vermijd zoveel mogelijk bewerkte producten en voegt geen extra zout toe. Bovendien zijn onze recepten gemakkelijk te volgen en staan alle stappen duidelijk beschreven.

 

Bronnen:

1: Voedingscentrum. (z.d.). Zout en natrium. Geraadpleegd op 28 december 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout-en-natrium.aspx

2: De Nederlandse Hartstichting. (z.d.). Zout eten. Hartstichting. Geraadpleegd op 28 december 2021, van https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/gezond-eten/zout-eten

    Cart