Zoutarm dieet en hartfalen

Heb je een afwijking aan je hart of ben je hartfalenpatiënt? Dan is het extra belangrijk om zo weinig mogelijk zout te eten. Zout zorgt er namelijk voor dat je lichaam meer vocht vasthoudt, en dan moet je hart nog harder werken. Wist je dat te veel zout eten kan leiden tot hartfalen? Dus ook als je gezond bent, is het belangrijk om goed op je zoutinname te letten. Als je hartproblemen wilt voorkomen, kan het helpen om te minderen met zout of een zoutarm dieet te volgen. Op deze pagina lees je meer over een zoutarm dieet en hartfalen.

Hoeveel zout eten op een dag?

Te veel zout eten is slecht voor onze gezondheid, maar hoeveel mogen we nu eigenlijk eten op een dag? Het is niet goed om zout helemaal uit je dieet te bannen. Je lichaam heeft namelijk zout nodig om goed te functioneren. Zout is de belangrijkste bron van natrium. Natrium hebben we nodig voor het prikkelen van de zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hier hebben we zo’n 1 tot 3 gram zout per dag voor nodig. Maar het binnenkrijgen van te veel natrium heeft negatieve effecten op onze gezondheid.

Zoutarm dieet en hartfalen

Waarom is te veel zout niet goed voor je hart?

Te veel zout eten is niet goed voor de gezondheid. Dit heeft alles te maken met het stofje natrium en chloride. Als je lichaam daar teveel van binnenkrijgt, houdt het meer vocht vast. Er komt dus meer vocht terecht in de bloedvaten en hierdoor moet het hart harder pompen om het bloed door het lichaam te transporteren. Zo wordt een hoge bloeddruk veroorzaakt. Het eten van te veel zout kan dus tot een hoge bloeddruk leiden, wat op zijn beurt weer kan leiden tot hartfalen. Als je minder zout eet, verlaag je de kans op hartfalen en hart- en vaatziekten.

Hartfalen voorkomen door minder zout te eten

Je kunt hartfalen nooit helemaal voorkomen, maar je kunt het risico wel verlagen. Minder zout eten helpt om de kans op hartfalen te verkleinen. Gemiddeld eten Nederlanders ongeveer 8 gram zout per dag. Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Dit is dus een heel stuk minder. Als je hartfalen wilt voorkomen, is het slim om goed naar je voeding te kijken. Houd bij wat je eet en bereken hoeveel zout je dagelijks binnenkrijgt. Zo weet je of je te veel zout eet en hoeveel je moet minderen.

Zoutarm dieet en hartfalen

Heb je al eerder iets aan je hart gehad of heb je een aangeboren hartafwijking? Hartfalenpatiënten krijgen vaak speciale adviezen voor voeding. Het binnenkrijgen van te veel natrium kan het hart extra belasten; dit wil je natuurlijk voorkomen. Een zoutarm voedingspatroon kan helpen bij het minder eten van zout. Bij hartfalen schrijven veel artsen en diëtisten ook een natriumbeperkt dieet voor. Er wordt dan vaak aangeraden om minder dan de maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag te eten. Als je last hebt gehad van hartfalen of als je een aangeboren hartafwijking hebt, is het in ieder geval sterk aan te raden om een zoutarm dieet te volgen. Hiermee kan je de kans op hartproblemen verkleinen.

Zoutarm dieet volgen: hoe werkt het?

Wist je dat:

  • We het meeste zout binnenkrijgen door het eten van bewerkte producten zoals brood, kaas, snoep en chips?
  • Ongeveer 20% van het zout dat we binnenkrijgen zelf wordt toegevoegd bij het koken?

Een zoutarm dieet volgen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Als je bewerkte producten zoveel mogelijk laat staan, krijg je al een stuk minder zout binnen. Producten zoals sauzen, pizza’s, soepen en koek bevatten namelijk heel veel natrium.  Wil je dit toch graag eten? Vergelijk dan de etiketten van verschillende producten met elkaar en kies het product dat het minste zout bevat. Je kunt er ook voor kiezen om het zelf te maken en niet veel zout toe te voegen.

Zoutarm dieet en hartfalen: met zoutarm eten verlaag je de kans op hartfalen aanzienlijk. Wil je weten hoe jij minder zout kunt eten? Lees deze handige tips om minder zout te eten.

Calorieën tellen kan helpen bij afvallen. Door een calorieënteller te gebruiken, krijg je inzicht in wat je binnenkrijgt. Bij afvallen is het belangrijk dat je minder kcal eet dan dat je verbruikt. Gebruik een app om te kijken hoeveel kcal je normaal gesproken eet en probeer dit aantal vervolgens iets te verlagen. Calorieën tellen geeft je alleen inzicht in het aantal kcal, maar niet in hoe gezond je eet; houd dat in gedachten.

 

Hoeveel calorieën je kunt eten op een dag is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je geslacht, je leeftijd en je levensstijl. Niet iedereen heeft hetzelfde aantal kcal nodig per dag. Gebruik een calorieënteller om erachter te komen hoeveel je kunt eten op een dag zonder aan te komen of af te vallen. 

 

Calorieën bijhouden doe je eenvoudig met een app. Naast de calorie-inname krijg je ook inzicht in hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten je binnenkrijgt. Populaire apps zijn Mijn Eetmeter, MyFitnessPal en FatSecret.

 

Bronnen:

Voedingscentrum. (n.d.). Zout en natrium. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout-en-natrium.aspx

Isala Klinieken. (n.d.). Hartfalen PID H4 Dieetvoorschrift vochtinname. https://www.isala.nl/patientenfolders/8043-hartfalen-pid-h4-dieetvoorschrift-vochtinname/

Smakelijk eten zonder zout. (n.d.). Dieet bij hartfalen. https://www.smakelijketenzonderzout.nl/informatie/dieet-bij-hartfalen

Zaans Medisch Centrum. (n.d.). Dieetvoorschrift bij hartfalen. https://www.zaansmedischcentrum.nl/default/assets/File/patientfolders/documents/448/a1c6566b-8202-4c0a-a2ab-c967dd18f6f0/Document.pdf

Tergooi Ziekenhuizen. (n.d.). Natriumbeperkt dieet. https://www.tergooi.nl/patienteninformatie/natriumbeperkt-dieet/

Hartstichting. (n.d.). Gezond eten: zout eten. https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/gezond-eten/zout-eten

Hartstichting. (n.d.). Gezond leven bij hartfalen. https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/hartfalen-gids/jouw-leven-met-hartfalen/gezond-leven-bij-hartfalen

    Cart