Als je te veel zout eet kan dit leiden tot hartfalen. Heb je al een afwijking aan je hart? Dan kan je ook beter niet te veel zout eten. Ook als je hartfalen wilt voorkomen kan het helpen om te minderen met zout of een zoutarm dieet te volgen. Op deze pagina kan je meer lezen over een zoutarm dieet en hartfalen.
Natrium en chloride
Zout is onze belangrijkste bron van natrium. Natrium is een stofje dat verschillende effecten heeft op onze gezondheid. Aan de ene kant hebben we natrium nodig voor diverse processen in ons lichaam. Maar aan de andere kant kan een teveel aan natrium weer negatieve effecten hebben op onze gezondheid. Naast natrium bevat zout ook het stofje chloride. Samen met natrium helpt dit stofje het reguleren van onze vochtbalans.
Waarom is te veel zout niet goed voor je hart?
Als er te veel natrium en chloride in ons lichaam aanwezig is, houdt ons lichaam meer vocht vast. Dit leidt ertoe dat er meer vocht in de bloedvaten zit. Hierdoor wordt de druk op de bloedvaten hoger en zal het hart harder moeten pompen om het bloed door het lichaam te transporteren. Dit noemen we ook wel een hoge bloeddruk. Het eten van te veel zout kan dus een hoge bloeddruk tot gevolg hebben. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot hartfalen. Als je minder zout eet, wordt je bloeddruk een stuk lager. De kans op hartfalen wordt hierdoor verlaagd.
Hartfalen voorkomen
Je kan hartfalen nooit helemaal voorkomen, maar je kan het risico wel verlagen. Minder zout eten kan helpen om de kans op hartfalen te verkleinen. Gemiddeld eten Nederlanders ongeveer 8 gram zout per dag. Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Dit is dus een heel stuk minder. Als je hartfalen wilt voorkomen, is het slim om goed naar je voeding te kijken. Houd bij wat je eet en bereken hoeveel zout je dagelijks binnenkrijgt. Zo weet je of je te veel zout eet en hoeveel je moet minderen.
Zoutarm dieet bij hartfalen
Heb je al eerder iets aan je hart gehad of heb je een aangeboren hartafwijking? Dan kan een zoutarm dieet uitkomst bieden. Bij hartfalen schrijven veel artsen en diëtisten ook een zoutarm dieet voor. Er wordt dan vaak aangeraden om minder dan de maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag te eten, maar dit is afhankelijk van de situatie. Als je last hebt gehad van hartfalen of als je een aangeboren hartafwijking hebt, is het in ieder geval sterk aan te raden om een zoutarm dieet te volgen. Hiermee kan je de kans op hartproblemen verkleinen.
Zoutarm dieet volgen
Een zoutarm dieet volgen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Als je gewoon gezond eet en bewerkte producten zoveel mogelijk laat staan, krijg je meestal niet te veel zout binnen. Bewerkte producten – zoals sauzen, pizza’s, soepen en koek – bevatten veel zout en kan je beter zo min mogelijk eten. Wil je dit toch graag eten? Vergelijk dan de etiketten van verschillende producten met elkaar en kies het product uit dat het minste zout bevat. Je kan er ook voor kiezen om het zelf te maken en niet veel zout toe te voegen.