Hoeveel zout eten op een dag?

Te veel zout eten is slecht voor onze gezondheid, maar hoeveel mogen we nu eigenlijk eten op een dag? Het is niet goed om zout helemaal uit je dieet te bannen. Je lichaam heeft namelijk zout nodig om goed te functioneren. Zout is de belangrijkste bron van natrium. Natrium hebben we nodig voor het prikkelen van de zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hier hebben we zoā€™n 1 tot 3 gram zout per dag voor nodig. Maar het binnenkrijgen van te veel natrium heeft negatieve effecten op onze gezondheid.

Heb je een afwijking aan je hart of ben je hartfalenpatiƫnt? Dan is het extra belangrijk om zo weinig mogelijk zout te eten. Zout zorgt er namelijk voor dat je lichaam meer vocht vasthoudt, en dan moet je hart nog harder werken. Wist je dat te veel zout eten kan leiden tot hartfalen? Dus ook als je gezond bent, is het belangrijk om goed op je zoutinname te letten. Als je hartproblemen wilt voorkomen, kan het helpen om te minderen met zout of een zoutarm dieet te volgen. Op deze pagina lees je meer over een zoutarm dieet en hartfalen.

Waarom is te veel zout niet goed voor je hart?

Te veel zout eten is niet goed voor de gezondheid. Dit heeft alles te maken met het stofje natrium en chloride. Als je lichaam daar teveel van binnenkrijgt, houdt het meer vocht vast. Er komt dus meer vocht terecht in de bloedvaten en hierdoor moet het hart harder pompen om het bloed door het lichaam te transporteren. Zo wordt een hoge bloeddruk veroorzaakt. Het eten van te veel zout kan dus tot een hoge bloeddruk leiden, wat op zijn beurt weer kan leiden tot hartfalen. Als je minder zout eet, verlaag je de kans op hartfalen en hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten10
Nierziekten30
Hartfalen20
Hoge bloeddruk40

Hartfalen voorkomen door minder zout te eten

Je kunt hartfalen nooit helemaal voorkomen, maar je kunt het risico wel verlagen. Minder zout eten helpt om de kans op hartfalen te verkleinen. Gemiddeld eten Nederlanders ongeveer 8 gram zout per dag. Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Dit is dus een heel stuk minder. Als je hartfalen wilt voorkomen, is het slim om goed naar je voeding te kijken. Houd bij wat je eet en bereken hoeveel zout je dagelijks binnenkrijgt. Zo weet je of je te veel zout eet en hoeveel je moet minderen.

Zoutarm dieet en hartfalen

Heb je al eerder iets aan je hart gehad of heb je een aangeboren hartafwijking? Hartfalenpatiƫnten krijgen vaak speciale adviezen voor voeding. Het binnenkrijgen van te veel natrium kan het hart extra belasten; dit wil je natuurlijk voorkomen. Een zoutarm voedingspatroon kan helpen bij het minder eten van zout. Bij hartfalen schrijven veel artsen en diƫtisten ook een natriumbeperkt dieet voor. Er wordt dan vaak aangeraden om minder dan de maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag te eten. Als je last hebt gehad van hartfalen of als je een aangeboren hartafwijking hebt, is het in ieder geval sterk aan te raden om een zoutarm dieet te volgen. Hiermee kan je de kans op hartproblemen verkleinen.

Producten

nl_NLDutch