Tijdens een zoutarm dieet voeg je geen extra zout meer toe aan je eten en laat je voedingsmiddelen die veel zout bevatten zoveel mogelijk staan. Het natriumarme dieet wordt aangeraden bij nier- en hartziekten, een verhoogde bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging, maar kan ook een goede keuze zijn als je geen klachten ervaart. Maar wat mag je eigenlijk allemaal eten tijdens een zoutarm dieet? Mag je nog wel een simpele boterham met kaas eten of is dit uit den boze? Aangezien brood erg geliefd is bij een groot deel van de Nederlanders vertellen we je op deze pagina graag meer over zoutarm brood. Want dit is net zo lekker als normaal brood!
Zoutarm brood
Home » Zoutarm brood
Waarom eten we eigenlijk zoveel brood?
De meeste Nederlanders eten elke dag brood. Het is dan ook erg moeilijk om een leven zonder brood voor te stellen. Wist je dat er per persoon ongeveer 60 kilo brood per jaar wordt verkocht? We ontbijten ermee, maar ook bij de lunch komen de broodtrommels weer tevoorschijn. Brood is een belangrijk onderdeel van de Schijf van Vijf en wordt ook wel een bron van koolhydraten en jodium genoemd. Vooral volkorenbrood bevat veel vezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam (1).
Is brood gezond?
Sommige mensen denken dat brood niet binnen een gezond voedingspatroon past, maar dit klopt niet helemaal. Brood levert namelijk veel belangrijke voedingsstoffen en weinig calorieën. Het bevat de volgende voedingsstoffen:
- Koolhydraten
- Eiwit
- Jodium
- IJzer
- B-vitamines
Volkoren- en bruinbrood passen goed in een gezond voedingspatroon. Witbrood levert echter geen gezondheidsvoordeel en het advies van het Voedingscentrum is dan ook om zoveel mogelijk witbrood te vervangen door volkoren- of bruinbrood (1).
Past brood in een zoutarm dieet?
In vrijwel alle producten komt van nature zout voor, maar soms wordt er nog extra zout toegevoegd door de producent. Dit geldt ook voor brood. De gemiddelde Nederlander eet zo’n vier boterhammen per dag: dit staat gelijk aan ongeveer 1.8 gram zout (1). Tijdens een zoutarm dieet wordt er aangeraden om een stuk minder zout te eten en dan kan het dus slim zijn om minder brood te nuttigen. Ben je een echte broodliefhebber? Of ben je het gewend om brood te eten tussen de middag? Kies dan voor zoutarm brood als alternatief. Hier wordt namelijk geen extra zout aan toegevoegd.
Welk brood kan ik eten?
Een zoutarm dieet is voor iedereen anders. Het kan namelijk per persoon verschillen hoeveel zout je mag binnenkrijgen op een dag. Vaak wordt deze ‘zoutbeperking’ bepaald via een arts of diëtist. Je kunt ervoor kiezen om een normaal brood met een laag natriumgehalte aan te schaffen, maar er is ook speciaal zoutarm brood verkrijgbaar. Deze herken je meestal aan de termen ‘zoutarm’ of ‘natriumarm’ op de verpakking. Benieuwd naar de smaak? Zoutarm brood is net zo lekker als normaal brood!
De voedingswaarde van zoutarm brood
Een zout- of natriumarm product mag maximaal 0.3 gram keukenzout of bakkerszout per 100 gram bevatten. Voedingsmiddelen met een zeer laag zout- of natriumgehalte bevatten maximaal 0.1 gram zout per 100 gram. De voedingswaarde van zoutarm brood kan verschillen per product, maar in de meeste gevallen bevat een sneetje brood (35 gram) 0.1 gram zout (2).
1 snee zoutarm brood bevat:
- 83 kilocalorieën
- 0.6 gram vet
- 0.1 gram verzadigd vet
- 15 gram koolhydraten
- 0.7 gram suiker
- 1.8 gram vezels
- 3.4 gram eiwit
- 0.1 gram zout
Waar kan ik zoutarm brood kopen?
Zoutarm brood is verkrijgbaar bij de ambachtelijke bakkerij, maar ook in de supermarkt. Kijk goed naar de etiketten van de producten, hierop wordt aangegeven of het product zoutarm is of een zeer laag zoutgehalte bevat. Wil je verzekerd zijn van een brood? Dan kun je deze van tevoren bestellen bij een bakkerij of de broodafdeling van een supermarkt. Bovendien is het tegenwoordig ook mogelijk om zoutarm brood te bestellen bij een webwinkel. Deze wordt dan helemaal vers bij je thuisbezorgd.
Brood zonder zout bakken
Zoutarm brood kun je gewoon in de dichtstbijzijnde supermarkt kopen, maar zelf brood bakken is eigenlijk nog veel beter. Op deze manier kun je helemaal zelf bepalen welke ingrediënten je gebruikt en dus ook je zoutinname controleren. Maar hoe doe je dit eigenlijk: een brood bakken? Tegenwoordig zijn er goede broodbakmachines voor thuis verkrijgbaar. Het is misschien een investering, maar je krijgt er wel vers en lekker brood voor terug. Voeg een kleine hoeveelheid zout toe of laat het helemaal weg: je bepaalt het helemaal zelf. Daarnaast kun je diverse zaden en pitten toevoegen die het brood niet alleen gezonder maken, maar ook nog eens lekkerder (3).
Kan ik brood vervangen door andere producten?
Ben je toch op zoek naar broodvervangers? Er zijn een heleboel andere lekkere natriumarme producten die je gerust kunt eten tijdens een zoutarm dieet. Bovendien worden er steeds meer nieuwe ontbijt/lunch producten op de markt gebracht. Wat dacht je bijvoorbeeld van kwark met fruit en lijnzaad? Of pak uit met ontbijt pannenkoeken met havermout. De mogelijkheden zijn eindeloos en er zijn genoeg zoutarme recepten voor ontbijt en lunch op onze website te vinden. Zo zit je nooit zonder inspiratie en wordt zoutarm eten een eitje!
Dit hangt af van de vermelding die op het etiket staat. Zout- of natriumarm brood bevat maximaal 0,3 gram zout per 100 gram, brood met een zeer laag zout- of natriumgehalte bevat maximaal 0,1 gram zout per 100 gram en zoutloos of natriumvrij brood bevat maximaal 0,0125 gram zout per 100 gram.
Bij een aantal grotere supermarkten kun je zoutarm brood kopen. Daarnaast is het ook mogelijk om online natriumarm brood te bestellen.
De gemiddelde prijs van zoutarm brood ligt niet veel hoger dan de gemiddelde prijs van gewoon brood. Zo kun je bijvoorbeeld een half zoutarm brood halen voor één euro.
Als je via Google zoekt, vind je verschillende recepten voor zoutarm brood. Kies een recept uit die jou lekker lijkt met een aantal smaakmakers (kruiden, pitten of zaden). Of voeg eventueel zelf wat extra smaakmakers toe.
Bronnen:
1: Voedingscentrum. (z.d.). Brood. Geraadpleegd op 4 oktober 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/brood.aspx
2: Voedingscentrum. (z.d.-b). Wat is de voedingswaarde van zoutarm brood. Geraadpleegd op 4 oktober 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-voedingswaarden-zitten-erin/zoutarm-brood.aspx
3: Brood zonder zout. (2015, 27 februari). NoSalt.nl. https://www.nosalt.nl/brood-zonder-zout/