Het zoutarme dieet wordt steeds populairder. Dit dieet wordt niet alleen aangeraden bij nier- en hartziekten, zwangerschapsintoxicatie en verhoogde bloeddruk, maar ook helpt het om de algemene gezondheid te verbeteren. Tijdens het zoutarme dieet voeg je je geen extra zout meer toe aan voedingsmiddelen en eet je alleen natriumarme producten. Dit zijn producten die maximaal 0.3 gram zout bevatten per 100 gram (1). Wij delen een overzicht van alle natriumarme producten die je zonder zorgen kunt eten tijdens een zoutarm dieet. 

Een goede relatie met voedsel opbouwen

Voordat we een aantal natriumarme producten op een rij zetten, is het belangrijk om je bewust te zijn van eten. Een goede relatie opbouwen met voedingsmiddelen is ontzettend belangrijk. Dit lijkt misschien makkelijk, maar dit is het helaas niet altijd. Er zijn geen goede en slechte producten en het is helemaal niet erg om een keer iets ongezond te eten. Bovendien dwalen onze gedachten nog wel eens af tijdens het eten. Wist je dat het beter voor je is om je volle aandacht op het eten te richten? Te snel eten is namelijk een van de meest voorkomende oorzaken van overgewicht. Ook tijdens een zoutarm dieet is het belangrijk dat je een goede relatie met voedsel opbouwt en je bewust bent van wat je eet.

Kijk altijd naar de ingrediënten van het product en voel je zeker niet schuldig als je een keer iets ongezonds of iets te veel zout binnenkrijgt (2).

Let op je zoutinname per dag

Wist je dat een groot deel van de Nederlanders dagelijks te veel zout binnenkrijgt? Zout zit verwerkt in heel veel producten, we eten het dan ook vaak zonder dat we het doorhebben. De gemiddelde Nederlander eet zo’n 8,5 gram zout per dag, maar het advies luidt om niet meer dan 6 gram binnen te krijgen. Structureel te veel zout eten kan negatieve effecten hebben op de gezondheid. Tijdens een zoutarm dieet eet je veel natriumarme producten en breng je de zoutinname per dag terug naar 5 tot 6 gram (3). 

Deze natriumarme producten kun je eten

Misschien heb je het wel eens in het schap zien staan in de supermarkt: zoutarm brood, zoutarme kaas of ander zoutarm broodbeleg. Er zijn diverse producten speciaal ontwikkeld voor een natriumarm of zoutarm dieet. Deze voedingsmiddelen kun je herkennen aan een speciale label of sticker met daarop ‘zoutarm’. Maar er zijn ook heel veel andere producten die van zichzelf weinig tot geen zout bevatten. Eigenlijk al het onbewerkte voedsel is natriumarm, denk hierbij aan fruit, groente en vlees (4).

 • Rosbief
 • Kipfilet
 • Ongezouten noten
 • Eieren (natuurlijk zonder zout)
 • Bruine bonen
 • Groente
 • Fruit
 • Volkoren brood
 • Zoet broodbeleg: jam, honing, chocolade hagel, vruchtenhagel
 • Aardappelen
 • Rijst
 • Pasta
 • Alle dranken

Er zijn veel zoutarme producten die je gerust kan eten tijdens een zoutarm dieet. Een tip van ons: kijk altijd even op het etiket van een product. Hier kun je precies zien hoeveel zout er is toegevoegd. Is dit minder dan 0.3 gram per 100 gram? Dan kun je het als een natriumarm product beschouwen.

Deze producten kun je beter laten staan

Zoals je hebt gezien zijn er heel veel producten die je zonder zorgen kunt eten tijdens een zoutarm dieet. Het is echter belangrijk dat je voedingsmiddelen met veel zout zo veel mogelijk vermijdt, maar welke producten zijn dit? Bewerkte voedingsmiddelen bevatten bijna altijd veel zout. Eet daarom zoveel mogelijk onbewerkte producten. Natuurlijk hoef je niet alle bewerkte producten te vermijden, je kunt gerust brood, kaas of vlees blijven eten. Kies altijd het product dat het minste zout bevat. Om je tripje naar de supermarkt iets makkelijker te maken, zetten we een aantal voedingsmiddelen op een rij die je beter niet kunt eten tijdens een zoutarm dieet (4).

Natriumarme producten

 • Pizza
 • Kant-en-klaar maaltijden
 • Chips
 • Soep uit zakjes, pakjes en blikken
 • Brood
 • Bewerkt vlees
 • Vleeswaren
 • Kaas
 • Sauzen: bijvoorbeeld sojasaus en mosterd
 • Jus
 • Vis

Alternatieven voor zoutrijke producten

We snappen heel goed dat het moeilijk kan zijn om alleen maar natriumarme producten te eten. Laat de moed echter nog niet in de schoenen zakken, er zijn namelijk heel veel lekkere alternatieven met minder zout verkrijgbaar in de supermarkt. Heb je een drukke dag gehad en geen tijd of zin om te koken? Dan heb je al snel de neiging om naar een kant-en-klaar maaltijd te grijpen. Deze maaltijden zijn erg makkelijk, maar bevatten veel zout. Kijk altijd even op het etiket en kies de variant met het minste zout. Ben jij een echte sauzen-fan? Sauzen uit de supermarkt zijn niet altijd even gezond. Een goed alternatief is het zelf maken van sauzen met bijvoorbeeld knoflook en tomaten. Natuurlijk kun je je eten ook altijd op smaak brengen met kruiden (5).

Kan ik nog wel lekker eten tijdens een zoutarm dieet?

Deze vraag wordt ontzettend vaak gesteld: kan ik nog wel lekker eten tijdens een zoutarm dieet? Het antwoord hierop is ja! In het begin moet je waarschijnlijk een beetje wennen aan alle natriumarme producten en zul je wat langer in de supermarkt zijn dan normaal. Na een tijdje weet je precies waar je op moet letten en wordt het zoutarm eten steeds makkelijker. Ieder gerecht is klaar te maken zonder zout en kan op smaak worden gebracht met kruiden. Daarnaast zijn er heel veel lekkere zoutarme recepten te vinden. Op onze website delen wij regelmatig nieuwe recepten, zodat je nooit zonder inspiratie zit. 

Bronnen:

1: NoSalt. (z.d.). Natriumarme producten. NoSalt.nl. Geraadpleegd op 26 mei 2021, van https://www.nosalt.nl/natriumarme-producten/

2: Eten met aandacht, belangrijker dan u misschien denkt. (2020, 14 september). MAX Vandaag. https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/eten-met-aandacht-belangrijker-dan-u-misschien-denkt/

3: Voedingscentrum. (z.d.). Hoeveel zout mag ik eten? Geraadpleegd op 26 mei 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-zout-mag-ik-eten.aspx#:%7E:text=Voor%20volwassenen%20geldt%20het%20advies,nog%20niet%20veel%20zout%20aan.

4: Voedingscentrum (z.d.) In welke producten zit veel zout? Geraadpleegd op 26 mei 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/eten-kopen-en-keurmerken/in-welke-producten-zit-veel-zout.aspx#:%7E:text=Chips%2C%20pizza’s%2C%20soepen%20en%20kant,sauzen%20zoals%20sojasaus%20en%20mosterd.

5: Gezondheidsnet. (2010, 9 juli). Hier zit schokkend veel zout in! Geraadpleegd op 26 mei 2021, van https://www.gezondheidsnet.nl/nieraandoeningen/hier-zit-schokkend-veel-zout-in-0

nl_NLDutch