Zoutarme producten bij een zoutarm dieet

Heel veel producten bevatten in altijd wel een klein beetje zout. Als je helemaal zoutloos zou willen eten, is dat ook heel lastig. Daarbij is het ook niet nodig, want je lichaam heeft zout in bepaalde mate nodig. Het is aan te raden om dagelijks 4 tot 5 gram zout te eten. Wel is het belangrijk om zoveel mogelijk te kiezen voor zoutarme producten, zeker als je een zoutarm dieet volgt. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel zout binnenkrijgt.

Als je een zoutarm dieet volgt, probeer je zo min mogelijk zout te eten. Maar welke producten bevatten nu veel zout en welke producten juist weinig? Soms zie je door de bomen het bos niet meer en is het lastig om te bepalen welke producten zoutarm zijn. Daarom leggen wij je uit welke zoutarme producten er allemaal zijn.

Wanneer is een product zoutarm?

Maar wanneer mogen we een product nu eigenlijk zoutarm noemen? De regel hiervoor is dat een product zoutarm genoemd mag worden mits er maximaal 0,3 gr zout per 100 gr product in zit. Deze producten mogen het label ‘zoutarm’ of ‘natriumarm’ dragen. Dit gaat meestal om bewerkte producten die speciaal voor een zoutarm dieet zijn ontwikkeld. Niet alle producten die weinig zout bevatten dragen dit label. Denk bijvoorbeeld maar eens aan fruit, groenten of vlees. Als deze producten onbewerkt zijn en hier niets aan is toegevoegd, bevatten ze meestal ook minder dan 0,3 gr zout per 100 gr product. Dit kan je niet aan een label zien, dus je zal hier zelf op moeten letten.

Hart- en vaatziekten10
Nierziekten30
Hartfalen20
Hoge bloeddruk40

Onbewerkte voeding

Eigenlijk alle onbewerkte voeding bevat niet veel zout. Je kan dit dus gewoon eten zonder je zorgen te hoeven maken. Met onbewerkte voeding bedoelen we fruit, groenten, vlees, granen etc. waar niets aan is toegevoegd. Om zeker te weten of een verpakt product geen toevoegingen bevat, kan je het beste even de ingrediënten op de verpakking controleren.

Bewerkte voedingsmiddelen met weinig zout

Over het algemeen bevatten bewerkte voedingsmiddelen veel zout. Denk maar eens aan kant-en-klare soep, pizza, chips, koek, brood en kaas. De minder gezonde bewerkte producten kan je het beste zoveel mogelijk laten staan. Echter zal je vast nog wel af en toe brood en kaas willen eten en soms ook wel een lekkere hartige snack (zoals chips). Je kan dan kijken of je een product kan vinden met het label ‘zoutarm’ of ‘natriumarm’. Ook kan je zelf op de etiketten zien hoeveel zout er in de producten zit. Zo kan je het product uitkiezen dat het minste zout bevat.

Producten

[cz_gap]
nl_NLDutch