Nadelen van te veel zout

Het innemen van te veel zout kan verschillende complicaties met zich meebrengen, namelijk:

  • Hoge bloeddruk. Dit komt doordat zout ervoor zorgt dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Er komt meer vocht in de bloedvaten, waardoor de druk op de bloedvaten hoger wordt.
  • Hart- en vaatziekten. Als het eten van te veel zout een hoge bloeddruk veroorzaakt, kan dit leiden tot hart- en vaatziekten.
  • Nierziekten. De hoeveelheid zout in het lichaam wordt gereguleerd door de nieren. Krijg je te veel zout binnen? Dan moeten je nieren extra hard aan het werk en kunnen ze beschadigd raken.
  • Botontkalking en gebitsproblemen. Als je te veel zout eet, plas je het teveel aan natrium uit. Tegelijkertijd plas je dan ook calcium uit. Deze voedingsstof heeft je lichaam nodig voor je botten en gebit. Een teveel aan zout kan daardoor leiden tot botontkalking en gebitsproblemen.
  • Maagkanker. Er wordt gedacht dat het eten van teveel zout de kans op maagkanker kan verhogen, maar dit is nog niet voldoende bewezen.

Wist je dat de meeste Nederlanders dagelijks te veel zout eten? Dit komt waarschijnlijk doordat we veel voedingsmiddelen eten die bewerkt zijn, zoals sauzen, soepen en pizza’s. Ook brengen we ons eten graag op smaak met een snufje zout. Ondanks dat ons lichaam zout nodig heeft, kan het eten van te veel zout juist weer nadelig zijn voor onze gezondheid. Hoe zit dit nu precies en wat houdt een zoutarm dieet eigenlijk in?

Wanneer moet je op je zoutinname letten?

Bijna iedere Nederlander krijgt iedere dag te veel zout binnen. Eigenlijk zou dus iedereen op zijn of haar zoutinname moeten letten. Voor bepaalde risicogroepen is het echter extra belangrijk om niet te veel zout binnen te krijgen, namelijk voor:

  • Mensen met een hoge bloeddruk. Zout verhoogt je bloeddruk. Als je al een hogere bloeddruk hebt, kan dit je bloeddruk nog meer verhogen en sneller tot hart- en vaatziekten leiden.
  • Mensen met overgewicht. Bij hen is de kans op een hoge bloeddruk groter en dit neemt nog meer toe bij het eten van veel zout.
  • Ouderen. Naarmate je ouder wordt gaan je nieren minder goed werken. Het natrium wordt dan minder goed uit je lichaam gehaald, waardoor je sneller complicaties ervaart bij het eten van te veel zout.
Hart- en vaatziekten10
Nierziekten30
Hartfalen20
Hoge bloeddruk40

De oplossing: zoutarm dieet volgen

Zoals je hierboven al kon lezen is het voor iedereen belangrijk om op zijn of haar zoutinname te letten. Als je merkt dat je te veel zout eet, is het slim om hiermee te minderen. Dit zou je kunnen zien als een zoutarm dieet. Echter spreken we vaak pas van een zoutarm dieet als je echt een stuk minder zout eet. Dit is bijvoorbeeld aan te raden voor personen in een van de bovenstaande risicogroepen. Je kan dit het beste eerst met een arts of diëtist bespreken.

Zout in bewerkte producten

Een zoutarm dieet volgen hoeft niet heel moeilijk te zijn. We krijgen voornamelijk zout binnen uit bewerkte producten. Hierbij kun je denken aan pizza’s, koek, chips en sauzen, maar ook aan bijvoorbeeld brood en kaas. Die eerstgenoemde producten kun je het beste zoveel mogelijk vermijden, omdat ze sowieso niet goed zijn voor ons lichaam. Producten als brood en kaas bevatten wel belangrijke voedingsmiddelen en kun je dus beter wel blijven eten, maar met mate. Kijk altijd even op het etiket van een product en kies vervolgens voor producten die minder zout bevatten. Daarnaast zou je soepen, sauzen en pizza ook zelf kunnen maken.

Producten

nl_NLDutch