4 handige tips om minder zout te eten

1. Eet minder bewerkte producten

Misschien denk je dat je al veel minder zout eet als je geen zout meer aan je gerechten toevoegt. Helaas is het niet zo makkelijk. Gemiddeld komt slechts 20% van het zout dat we eten uit zout dat we aan onze maaltijden toevoegen. De overige 80% komt van bewerkte producten die we nuttigen.

Bij bewerkte producten kan je denken aan minder gezonde producten, zoals: pizza, chips, koek en sauzen. Er zijn echter ook andere bewerkte producten die wel gezond zijn en redelijk veel zout bevatten. Denk hierbij aan brood en kaas. Om minder zout te eten kan je het beste zo min mogelijk bewerkte producten eten die niet goed zijn voor je gezondheid. Gezondere producten als brood en kaas kan je wel blijven eten, want hier zitten ook voedingsstoffen in die je nodig hebt.

2. Check de etiketten

Als je een gezond bewerkt product wilt eten of af en toe eens een minder gezond product, is het slim om de etiketten te checken. Soms kan het zoutgehalte in producten van verschillende merken nogal verschillen. Door de etiketten te lezen kan je zien welk product het minste zout bevat en hiervoor kiezen.

3. Gebruik minder zout in je gerechten

Verder is het natuurlijk ook goed om sowieso minder zout in je gerechten te gebruiken. Je kan je gerechten ook met andere kruiden op smaak brengen. Kies dan wel voor losse kruiden en kruidenmixen waaraan geen zout is toegevoegd. Wil je toch een keer zout eten? Kies dan voor een soort zout dat minder natrium bevat (overleg dit eerst met je arts als je plaspillen of ontstekingsremmers gebruikt).

4. Laat jezelf wennen aan minder zout

Op het begin zal je eten waarschijnlijk minder lekker smaken, omdat het geen zout meer bevat. Na een tijdje zullen je gerechten steeds lekkerder worden en zal je ze misschien zelfs lekkerder vinden dan met zout. Dit komt doordat je het zout niet meer mist en de andere smaken beter proeft. Het wennen aan het eten van minder zout duurt ongeveer zes weken. Laat jezelf hieraan wennen en geef het niet meteen op.

nl_NLDutch