Minder zout eten is goed voor iedereen, maar kan je ook gewicht verliezen door zoutarm te eten? Wanneer je wilt afvallen, is het allereerst belangrijk dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Je kunt je calorie-inname verlagen door minder te eten of meer te bewegen. Sommige mensen zeggen dat ze gewicht zijn verloren na het volgen van een zoutarm dieet? Klopt het dat je kunt afvallen door zoutarm eten? Of is dit een fabeltje? In dit artikel vertellen we je er alles over!
Gewicht verliezen door zoutarm eten: hoe zit het?
Het kan kloppen dat sommige mensen gewicht verliezen na het starten van een zoutarm dieet. Echter, dit gewichtsverlies komt niet zozeer door een verlies van vet, maar door een verlies van vocht. Zout, of natrium, speelt namelijk een grote rol bij de vochtregulatie van je lichaam.

Wanneer je veel zout eet, kan dit ervoor zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoudt. En dit zorgt weer voor een tijdelijke toename van je gewicht. Wanneer je minder zout binnenkrijgt, kun je mogelijk wat gewicht verliezen. Dit zijn natuurlijk geen hele kilo’s, maar dit gewicht kan ongeveer variëren van 0,1 gram tot 1 kilo.
Een zoutarm dieet bevordert een gezond gewicht
Het gewichtsverlies na het starten van een zoutarm dieet komt voornamelijk door vochtverlies. Maar dit betekent niet dat je geen vet kunt verliezen door zoutarm te eten. Een zoutarm dieet bestaat voornamelijk uit onbewerkte producten waar geen of weinig zout aan toe is gevoegd. Je zou dus kunnen afvallen omdat je bewerkte voedingsmiddelen laat staan. Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten namelijk niet alleen veel zout, maar ook veel calorieën.

Door deze producten te laten staan, krijg je niet alleen minder zout binnen, maar dus ook minder calorieën. En dit kan bijdragen aan een gezond gewicht.
Andere gezondheidsvoordelen van zoutarm eten
Een zoutarm dieet kan dus indirect bijdragen aan gewichtsverlies, maar er zijn nog meer gezondheidsvoordelen. Zo kan een lagere zoutinname je bloeddruk verlagen en vermindert het het risico op nierproblemen in de toekomst. Daarnaast heb je minder last van gezwollen enkels of benen door de verminderde hoeveelheid vocht in het lichaam.

nl_NLDutch