Is uit eten gaan tijdens een zoutarm dieet nog wel leuk?

Inmiddels eet je helemaal zoutarm en weet je precies wat je wel en niet kan eten. Maar hoe doe je dat nu als je uit eten gaat? Hoe zorg je er dan voor dat je een zoutarme maaltijd voorgeschoteld krijgt? Veel mensen vragen zich ook af of het nog wel leuk is om uit eten te gaan tijdens een zoutarm dieet, omdat je hier echt rekening mee moet houden. In het begin kan dat lastig zijn, maar het zal steeds makkelijker worden. In dit artikel vind je een aantal handige tips voor het uit eten gaan tijdens een zoutarm dieet.

Geschikt restaurant uitzoeken

Voordat je zomaar ergens uit eten gaat of reserveert bij een populair restaurant, kan je beter eerst het restaurant bellen. Zo kan je informeren of zij rekening houden met je zoutarme dieet. Leg hierbij duidelijk uit wat dit inhoudt. Vertel dat het niet alleen gaat om het zout in het gerecht (bijvoorbeeld in het vlees), maar ook om het zout in de saus. De meeste sausjes en dressings bevatten veel zout, dus vraag om dit weg te laten of los te serveren. Geef ook aan dat je zo min mogelijk toevoegingen wilt.

Wat kan je het beste bestellen?

Voorgerecht

Als voorgerecht kan je het beste geen soep of brood nemen. Een salade is vaak wel een goede keuze. Controleer dan wel of hier geen kaas of ham in zit of vraag de serveerster om dit weg te laten.

Hoofdgerecht

Zoals je weet kan je prima vlees of vis eten tijdens een zoutarm dieet. Het is echter wel belangrijk dat dit niet gebakken is met zout. Vraag daarom of de kok dit zonder zout kan maken. Hetzelfde geldt voor de frietjes of aardappeltjes. Kijk ook of het gerecht geen kaas bevat. Een gerecht met zachte kaas kan eventueel wel, aangezien dit minder natrium bevat. Vraag ook altijd of de sauzen en dressings los kunnen worden geserveerd. Vaak bevatten sauzen en dressings namelijk veel zout.

Nagerecht

De meeste nagerechten kan je vaak gewoon eten. Wel is het belangrijk om niet te kiezen voor een kaasplankje.

Bijgerechten

Het is aan te raden om zo min mogelijk brood te eten. Misschien kan je wel een stukje brood eten, maar let er dan op dat je niet meer pakt. Het gaat namelijk snel als er een mandje brood op tafel staat. Neem ook geen olijven als die op tafel staan. Hier is namelijk veel zout aan toegevoegd.

Drank

Bij het uit eten gaan tijdens een zoutarm dieet is het belangrijk om te letten op het soort water dat je bij de maaltijd drinkt. In bronwater kan het natriumgehalte enorm variëren, dus kies liever voor kraanwater. Als dat niet kan, zou je bronwater van Spa, Evian of Vittel kunnen bestellen. Verder kan je beter geen groentesap bestellen, omdat hier meestal ook zout aan is toegevoegd.

nl_NLDutch