Is een zoutarm dieet eigenlijk wel zo gezond?

Je wilt graag werken aan je gezondheid en daarom ben je veel minder zout gaan eten. Nu blijkt alleen uit onderzoek dat een zoutarm dieet ook niet altijd gezond is. Het zou zelfs het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen! Hoe zit dit nu precies en wat is het beste voor jouw gezondheid?

Wat zegt onderzoek?

Verschillende instanties geven aan dat we over het algemeen te veel zout eten. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking. De meeste Nederlanders zouden er daarom goed aan doen om minder zout te eten.

Uit een onderzoek van Canadese wetenschappers blijkt echter dat het ook niet goed is om te weinig zout te eten. Zij ondervonden dat de kans op hart- en vaatziekten hoger wordt als we minder dan 3 gram zout per dag eten, zelfs bij personen met een hoge bloeddruk. Uit ditzelfde onderzoek is gebleken dat je beter ook niet meer dan 7 gram zout per dag kunt eten.

Ons lichaam heeft zout nodig

Vaak komt zout nadelig in het nieuws, maar ons lichaam heeft zout ook nodig. Omdat de meeste mensen te veel zout eten, wordt vaak gezegd dat we hierop moeten letten. Maar je kan dus ook te weinig zout eten, zoals ook blijkt uit het bovenstaande onderzoek.

Zout bestaat uit de stoffen natrium en chloride. Beide stoffen dragen bij aan onze gezondheid. Zo is natrium nodig voor het reguleren van de bloeddruk en een goede werking van de spier- en zenuwcellen. Chloride en natrium spelen allebei een rol bij het reguleren van de vochtbalans in ons lichaam. Zolang je niet te veel zout binnenkrijgt, is zout dus juist goed voor de gezondheid.

Hoeveel zout moet je per dag eten?

We kunnen zout dus niet bestempelen als ‘ongezond’ of ‘gezond’. Ons lichaam heeft zout nodig, zolang we dit maar met mate eten. Je kan beter niet meer dan 6 of 7 gram zout per dag eten en niet minder dan 3 gram. Dit betekent dus dat 4 tot 5 gram zout per dag ideaal zou zijn. Gemiddeld gezien krijgen Nederlanders ongeveer 8 gram zout per dag binnen en daarom is het voor de meeste Nederlanders belangrijk om op hun zoutinname te letten.

Jouw zoutinname meten

Je kan beter niet zomaar starten met een zoutarm dieet of ineens helemaal stoppen met zout eten. Dan krijg je namelijk te weinig zout binnen en dat is ook niet goed voor je lichaam. Het is het beste om eerst je huidige zoutinname per dag te meten. Op die manier kom je erachter of je te veel, voldoende of misschien wel te weinig zout binnenkrijgt. Je meet dit door een week lang je voeding bij te houden en te berekenen hoeveel zout je gemiddeld per dag eet.

Vervolgens kan je kijken of het voor jou nodig is om een zoutarm dieet te volgen. Ga je dit doen? Houd dan ook gedurende de eerste weken bij wat je eet en kijk of je wel voldoende, maar niet te veel zout binnenkrijgt.

nl_NLDutch