Je wilt graag minder zout eten. Nu heb je een lekker recept gezien, maar moet je een bouillonblokje gebruiken, kan dit wel? Helaas bevatten de kant-en-klare bouillons uit de supermarkt vaak heel veel zout. Maar zoveel zout is helemaal niet nodig! Wil je zelf zoutarme bouillon maken? Het is makkelijker dan je denkt.

Of je nu een zoutarm dieet volgt of gewoon iets minder zout wilt eten; door zelf bouillon te maken houd je zelf de controle over de ingrediënten en smaken.
Waarom zelf bouillon maken?
Bouillon is vaak de basis van een soep. Het is heel eenvoudig om je soep te maken door kant-en-klare bouillonblokjes of -poeders te gebruiken uit de supermarkt, maar het is niet heel gezond. Bouillon uit de winkel bevat vaak grote hoeveelheden zout en andere kunstmatige toevoegingen. Dit past helaas niet altijd binnen een zoutarm dieet.

Maar dit betekent niet dat je nooit meer lekkere soep kunt eten. Door zelf zoutarme bouillon te maken, kun je zelf bepalen hoeveel zout je toevoegt. Bovendien kun je alle ingrediënten gebruiken die je wilt en zelf experimenteren met smaken.
Basisrecept voor zoutarme bouillon
Hieronder delen we een basisrecept voor zoutarme groentebouillon. Je zou dit recept ook met kip kunnen maken of andere natuurlijke ingrediënten toevoegen. Deze bouillon vormt de basis voor elke soep!
Ingrediënten
2 liter water
2 wortels
2 stengels bleekselderij
1 ui
2 teentjes knoflook
Verse kruiden naar smaak, zoals peterselie, tijm en rozemarijn
Optioneel: zwarte peper en een laurierblad
Bereidingswijze
Breng het water aan de kook.
Voeg alle groenten, knoflook en kruiden toe aan het kokende water.
Laat de bouillon ongeveer een uur zachtjes koken, zodat de smaken goed kunnen trekken.
Zeef de bouillon en haal de groenten en kruiden uit de pan.
Laat de bouillon afkoelen en bewaar deze in je koelkast of vries het in porties voor later gebruik.
Tips voor extra smaak
Het zelf maken van een zoutarme bouillon is heel makkelijk. Natuurlijk kun je zelf nog wat zout toevoegen als je dit zou willen. Met slechts een aantal ingrediënten maak je een smaakvolle basis voor iedere soep, saus of ander recept. Bovendien kun je eindeloos variëren met de smaken. Dit zijn een aantal tips voor extra smaak:

Voeg gember toe voor een subtiele pittige smaak
Combineer verschillende kruiden met elkaar, zoals kurkuma en komijn
Gebruik andere groenten voor een rijkere smaak

nl_NLDutch