Zo voorkom je een jodiumtekort bij een zoutarm dieet

Met een zoutarm dieet krijg je vaak alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Je kan nog veel producten eten, alleen moet je bewerkte producten zoveel mogelijk laten staan. Dit zijn vaak producten die toch niet echt bijdragen aan je gezondheid, zoals chips, koek en pizza. Brood en kaas vallen hier ook onder en deze producten bevatten wel veel gezonde voedingsstoffen.

Door alleen brood en kaas te laten staan loop je gelukkig niet echt vitaminen- en mineralen tekorten op, maar je kan wel een tekort aan jodium krijgen. In dit artikel leggen we je uit hoe dit precies ontstaat en hoe je dit kan voorkomen.

Hoe ontstaat een jodiumtekort?

Een jodiumtekort komt tegenwoordig niet vaak meer voor, omdat er jodium wordt toegevoegd aan brood. Als je echter geen of veel minder brood eet, kan je hier wel een tekort aan krijgen. Jodium zit ook in kaas, maar kaas is niet een van de belangrijkste bronnen.

Symptomen van een jodiumtekort

De symptomen van een jodiumtekort zijn heel algemeen, waardoor het lastig kan zijn om te herkennen. Bij een jodiumtekort kan je last hebben van de volgende klachten:

  • Droge huid
  • Droog en breekbaar haar
  • Haaruitval
  • Breekbare nagels
  • Koude handen en voeten
  • Vermoeidheid
  • Lusteloosheid
  • Krakende of hese stem
  • Gezwollen ogen
  • Pafferig gezicht
  • Spierzwakte en spierkramp
  • Verhoogd cholesterolgehalte
  • Verminderd reactievermogen
  • Verminderd concentratievermogen
  • Geheugenverlies
  • Depressiviteit en somberheid
  • Verminderd libido
  • Gewichtstoename door tragere stofwisseling
  • Vergrote schildklier
  • Doofheid
  • Oedeem

Jodiuminname verhogen bij een zoutarm dieet

Brood is een van de belangrijkste bronnen van jodium, maar met een zoutarm dieet eet je dit minder of zelfs helemaal niet meer. Hoe zorg je er dan toch voor dat je voldoende jodium binnenkrijgt? Dit doe je door voldoende andere producten te eten die een bron zijn van jodium. Voeg deze producten vaker toe aan je voedingspatroon:

  • Vis (met name witvis)
  • Eieren
  • Melk

Als je elke dag vis eet en een paar eieren eet of een paar glazen melk drinkt, zou je waarschijnlijk wel voldoende jodium binnenkrijgen. Er zullen echter ook dagen zijn waarop je geen vis of ei eet. Dan krijg je toch weer te weinig jodium binnen. Op die dagen zou je kelptabletten kunnen innemen. Kelp is zeewier en dit bevat veel jodium. Wel verschilt het jodiumgehalte in deze tabletten erg per merk. Controleer daarom altijd de verpakking goed en kies voor een merk tabletten dat niet meer dan 100% van de ADH jodium bevat.

nl_NLDutch