De effecten van te veel zout eten op de lange termijn

Waarschijnlijk weet je wel dat te veel zout eten niet goed is voor onze gezondheid. Veel mensen weten echter niet hoe schadelijk dit nu precies is. Te veel zout eten heeft verschillende effecten op onze gezondheid op de lange termijn. In deze blog kan je lezen wat de effecten zijn.

1. Hogere kans op hart- en vaatziekten

Als je te veel zout eet, gaat je lichaam meer vocht vasthouden. Dat betekent ook dat er meer vocht in de bloedvaten komt. Hierdoor wordt je bloeddruk hoger. Een verhoogde bloeddruk kan leiden tot ophoping van cholesterol, waardoor je bloedvaten nauwer worden. Dit leidt tot een verhoogde kans op een beroerte of hartinfarct. Ook zal je hart bij een hogere bloeddruk harder moeten werken, waardoor je hartspier stijver en dikker wordt. Hierdoor kan hartfalen ontstaan.

Aan de andere kant is ook gebleken dat het eten van te weinig zout de kans op hart- en vaatziekten kan verhogen. Het is dus belangrijk om niet te veel zout te eten, maar ook niet te weinig.

2. Hogere kans op nierziekten

De hoeveelheid zout in je lichaam wordt geregeld door je nieren. Krijg je te veel zout binnen? Dan zullen je nieren harder moeten werken om het teveel aan zout uit je lichaam te verwijderen via je urine. Daardoor kunnen je nieren beschadigd raken en kun je te maken krijgen met nierziekten.

3. Hogere kans op botontkalking en gebitsproblemen

Doordat je nieren het teveel aan zout uit je lichaam willen verwijderen, zal je vaker moeten plassen. Je plast dan niet alleen natrium uit, maar ook het mineraal calcium. Als je te veel zout eet, kan het zijn dat je een tekort krijgt aan calcium. Dit mineraal is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit.  Als gevolg hiervan kan je te maken krijgen met botontkalking en gebitsproblemen.

4. Hogere kans op maagkanker

Het lijkt erop dat het eten van te veel zout de kans op maagkanker verhoogt. Hier is echter nog te weinig onderzoek naar gedaan, waardoor dit niet met zekerheid kan worden gesteld.

Minder zout eten

De meeste mensen eten te veel zout en op de lange termijn kan dit schadelijk zijn voor ons lichaam. Daarom is het belangrijk om te checken of jij zelf niet te veel zout eet. Dit kun je doen door bij te houden wat je eet en te berekenen hoeveel zout je op een dag binnenkrijgt. Je kan het beste dagelijks 4 tot 5 gram zout eten. Dan krijg je niet te veel en niet te weinig zout binnen.

 

nl_NLDutch