Het herfst staat in teken van koude en donkere dagen, maar ook van lekker eten! Een heerlijke zelfgemaakte soep, ovenschotel of stoofpan kan niet ontbreken dit seizoen. Volg je een zoutarm dieet? Of wil je jouw zoutinname beperken? Dan hoef je zeker niet in te leveren op smaak. Minder zout eten is goed voor iedereen, maar het kan met name voordelig zijn als je zwanger bent of een verhoogde bloeddruk hebt.

De onderstaande zoutarme recepten voor de herfst zijn lekker, smaakvol en perfect voor een onstuimige herfstdag. De recepten zijn voor 4 personen.
1. Heerlijke zoutarme herfstsoep
Deze heerlijke herfstsoep bevat champignons, bleekselderij, peterselie en mosterd. Dit recept is perfect tijdens een zoutarm dieet aangezien je natriumarme bouillonblokjes gebruikt. Wil je het nog lekkerder maken? Dan kun je de bouillon zelf maken.

Je kunt normale mosterd gebruiken, maar er is ook speciale zoutarme mosterd verkrijgbaar wanneer je je zoutinname nog meer wilt beperken.
Dit heb je nodig:

100 ml water
65 gram bloem
1 liter bouillon (van natriumarme bouillonblokjes of zelfgemaakt)
250 gram champignons
Een handje peterselie
Een handje bladselderij
Peper of andere kruiden naar smaak
250 ml slagroom
Mosterd
Bereidingswijze:

Begin met het maken van de bouillon. Je kunt zelf bepalen of je groente- of kippenbouillon gebruikt.
Meng 100 ml water met de 65 gram bloem en voeg dit vervolgens toe aan de warme bouillon.
Breng het geheel aan de kook en roer door.
Voeg de champignons, peterselie en bladselderij toe en laat dit door koken.
Maak nu de mosterdcrème door de slagroom met de mosterd te mengen.
Pureer vervolgens de soep met een staafmixer en breng eventueel op smaak met peper en andere kruiden.
Bij het serveren kun je een schep mosterdcrème bovenop de soep scheppen.
2. Lekkere prei-ovenschotel voor een zoutarm dieet
Ovenschotels zijn ideaal in de herfst. Ze zijn makkelijk te maken en ook nog eens erg lekker. Bovendien kun je eindeloos variëren met vlees, vis en vegetarische opties. Dit recept bevat rundergehakt zonder zout, maar dit zou je ook kunnen vervangen door vegetarisch gehakt.
Dit heb je nodig:

800 gram prei: 2 middelgrote preien
300 gram mager rundergehakt zonder kruiden
Kruidenmix voor gehakt natriumarm: bijvoorbeeld van Verstegen
150 gram geraspte jonge kaas, zoals Maaslander en Milner
Verse aardappelpuree

Het is ook mogelijk om zelf een kruidenmix te maken van bijvoorbeeld knoflookpoeder, uienpoeder, oregano en peper.
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de prei in dunne ringen.
Bak het gehakt in een pan met olijfolie goudbruin en voeg vervolgens de kruidenmix toe.
Voeg de prei toe aan het gehakt en laat 2 minuten meebakken.
Maak de aardappelpuree en mix hier 100 gram kaas doorheen.
Bedek een ovenschaal met de helft van het gehaktmengsel en vervolgens met de aardappelpuree. Doe dit nog een keer tot beide mengsels op zijn.
Bedek de ovenschaal met de rest van de kaas.
Bak de prei-ovenschotel ongeveer 20-25 minuten in de oven.
3. Stoofpannetje met minder zout
In de herfst en winter komen de stoofpannetjes weer op tafel. In dit recept voegen we geen zout toe, maar dit betekent niet dat de stoofpan geen smaak heeft. De andere warme specerijen zorgen voor een smaakexplosie in je mond.
Dit heb je nodig:

450 gram hacheevlees
2 teentjes knoflook
1 prei
2 uien
2 tomaten
2 winterpenen
250 gram champignons
2 plakjes ontbijtkoek
330 ml bier, bijvoorbeeld Bockbier
100 ml water
Peper
Tijm
Rozemarijn
Kruidnagel
Andere kruiden naar smaak
Bereidingswijze:

Doe boter in de pan en bak hier vervolgens het hacheevlees in totdat het mooi bruin is.
Voeg de ui en knoflook toe en bak deze een paar minuten mee.
Doe de groenten beetje bij beetje in de pan en blijf dit roeren.
Na een aantal minuten kan het bier en het water erbij.
Voeg vervolgens alle kruiden en specerijen toe.
Verkruimel de twee plakken ontbijtkoek en roer dit goed door.
Nu kun je het geheel 1 tot 2 uur laten stoven op laag vuur.
Roer het mengsel af en toe door en voeg water toe als het geheel te dik is.

nl_NLDutch