Te veel zout gegeten: wat nu?

Het dagelijks consumeren van te veel zout kan op lange termijn grote gevolgen hebben voor de gezondheid. In deze blog zullen we verschillende redenen bespreken waarom mensen vaak te veel zout eten. Ook behandelen we wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is en geven we handige tips om de zoutinname te verminderen. Zo kunnen we ontdekken hoe we op een gezonde manier met zout kunnen omgaan en er dus verantwoord van kunnen blijven genieten.

Waarom eten mensen te veel zout?

Te veel zout eten kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende redenen is de consumptie van sterk bewerkt voedsel. Kant-en-klare maaltijden, snacks en fastfood bevatten vaak grote hoeveelheden zout om de smaak te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Daarnaast kan het een gewoonte zijn die wordt gevormd door de smaakvoorkeur en het gebruik van zout tijdens het koken.

Hoe meer zout iemand gebruikt, hoe meer je smaakpapillen wennen. Wanneer iets vervolgens minder zout bevat, smaakt het ineens minder lekker. Hier dienen je smaakpapillen weer aan te wennen, zodra je minder zout zou gaan eten.

Hoeveel zout per dag is te veel?

Het wordt aangeraden om dagelijks niet meer dan 6 gram zout te consumeren (bron). Hebben we het over natrium in zout, dan ligt dit nog een stuk lager. De maximale hoeveelheid van natrium is namelijk maar 2,4 gram per dag. Een overmatige zoutinname wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en nieraandoeningen.

Tips om minder zout te consumeren

Onderstaand hebben we verschillende tips uitgewerkt die je kunnen hebben om te voorkomen dat je weer te veel zout gaat eten. Dit is nog niet écht zoutarm eten, maar een mooie stap in de juiste richting.

 • Lees etiketten zorgvuldig

Begin met het lezen van voedseletiketten. Vooral bij bewerkte voedingsmiddelen kunnen de zoutgehalten variëren. Kies voor producten met minder natrium.

 • Kook zelf en vermijd kruidenmixen
  Bereid zoveel mogelijk zelfgemaakte maaltijden. Kruiden en specerijen kunnen de smaak van voedsel verrijken zonder het gebruik van overtollig zout.
  Beperk het eten van (sterk) bewerkt voedsel
  Probeer fastfood en sterk bewerkte voedingsmiddelen te vermijden. Deze bevatten vaak verborgen zouten die bijdragen aan een hoge inname.
 • Verhoog de inname van kaliumrijke voedingsmiddelen

Kalium kan helpen de schadelijke effecten van natrium tegen te gaan. Voeg kaliumrijke voedingsmiddelen toe, zoals bananen, aardappelen en spinazie, aan je dieet.

 • Gebruik minder zout tijdens het koken
  Begin met het verminderen van de hoeveelheid zout die je tijdens het koken toevoegt. Je zult merken dat je smaakpapillen zich aanpassen.

Conclusie

Het is duidelijk dat het verminderen van de zoutinname een belangrijke stap is voor een gezond dieet. Met bewuste keuzes en een geleidelijke aanpassing van eetgewoonten kunnen mensen de negatieve gevolgen van te veel zout minimaliseren. Door te focussen op vers, zelfgemaakt voedsel en het gebruik van kruiden en specerijen, kunnen we genieten van smakelijke maaltijden, zonder afbreuk te doen aan onze gezondheid.

nl_NLDutch