3 manieren om gezond af te vallen

Het voornaamste doel van een dieet, zoals een zoutarm dieet, is om af te vallen. Je eet minder voedingsstoffen, of minder van een bepaalde voedingsstof, om zo hopelijk vetmassa kwijt te raken. Natuurlijk kun je met een dieet, mits goed ingericht en consistent gevolgd, afvallen. Voeding is namelijk van groot belang. Er zijn echter ook andere manieren om gewicht te verliezen. In dit artikel lees je drie manieren om op een gezonde manier af te vallen.

Gezond afvallen

De basisprincipe van afvallen is minder calorieën innemen dan je verbruikt. Hoewel het zo werkt, betekent het niet dat je zo weinig mogelijk calorieën consumeert. Je lichaam heeft namelijk een basis hoeveelheid aan calorieën (energie) nodig om goed te functioneren. Hoeveel dat er zijn, hangt af van jou als persoon (onder andere je lengte en huidige gewicht). 

Hoewel een dieet natuurlijk goed geschikt is om af te vallen, dien je er dus wel rekening mee te houden dat je hier niet in overdrijft (door te weinig calorieën per dag te eten). Hieronder worden drie extra manieren beschreven om, naast diëten (wat meer gefocust is op korte termijn afslanken), op een gezonde wijze af te vallen.

1. Een betere levensstijl op de lange termijn

Zoals hierboven beschreven is een dieet een goede manier om op de korte termijn gewicht te verliezen. Wanneer je echter kijkt naar de lange termijn (meerdere jaren tot je hele leven), is het van belang om een aantal aanpassingen te maken aan je levensstijl, die ervoor zorgen dat je over het algemeen gezonder leeft. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het opstellen van een voedingsschema, of dit laten doen. Hierdoor heb je structuur in je eetpatroon en is gezond eten eenvoudiger. 
  • Houd je dagelijkse calorieverbruik bij. Zo zie je direct in hoeveel je eet en welke aanpassingen je dient te maken.
  • Eet meer voeding dat je stofwisseling versnelt, zoals groentes en eiwitrijke voedingsmiddelen.

Deze aanpassingen zorgen ervoor dat je afvalt als je overgewicht hebt of wat kilo’s wilt verliezen, en vervolgens een gezond gewicht behoudt.

2. Consistent en gestructureerd sporten 

Lukt het afvallen niet en doe je al aan een sport of regelmatige beweging, dan kan het zijn dat je niet op een consistente en gestructureerde manier sport. Sport je de ene week 4 keer en de andere week slechts 1 keer, dan verbruik je natuurlijk niet op een consistente manier calorieën. Dit zorgt er dus ook voor dat je niet consequent afvalt.

Verder is het mogelijk dat je oefeningen niet op de juiste manier uitvoert, of dat je niet bijhoudt hoeveel calorieën je verbruikt. Hierdoor weet je niet precies of je wel effectief en efficiënt sport. 

3. Sportsupplementen voor de bevordering van vetverlies

Er zijn een aantal sportsupplementen die afvallen bevorderen, wanneer je al gezond eet en consistent sport. Hieronder staan drie supplementen voor sporters die wat kilo’s willen kwijtraken:

  • Caffeine tabletten verhogen je metabolisme. Daarnaast geven ze je meer energie & uithoudingsvermogen. Let hierbij wel goed op dosering, aangezien één tablet al gelijk staat aan een aantal kopjes koffie qua hoeveelheid cafeïne. 
  • Fatburners kunnen helpen met vet verliezen. Vooral de gezondere fatburners op basis van groene thee extract zijn effectief.
  • Aminozuren als L-Carnitine en L-Arginine kunnen het afslanken bevorderen zonder spiermassa te verliezen.
nl_NLDutch