Wat is zwangerschapsvergiftiging?

Als je zwanger bent, groeit er een nieuw mensje in je. Dit kan voor jou als moeder ook gevolgen hebben voor je lichaam. Je lichaam is immers een zware strijd aan het leveren. Een van de ‘kwaaltjes’ waar je last van kan hebben is zwangerschapsvergiftiging. Kwaaltje is niet het juiste woord, want zwangerschapsvergiftiging is wel iets ernstiger dan wat ochtendmisselijkheid. Wat is zwangerschapsvergiftiging, hoe herken je het en wat kan je er tegen doen?

Wat is het

Bij zwangerschapsvergiftiging zijn er bepaalde eiwitten in je urine aanwezig die er niet zouden moeten zijn. Dat komt doordat de placenta minder goed zijn werk doet. Naast de eiwitten in de urine heb je vaak ook last van een hoge bloeddruk. De ernst ervan verschilt ook per zwangerschap. Als je er niks tegen doet, kan het een gevaar voor je kindje worden.

Symptomen

Het is lastig om zwangerschapsvergiftiging te herkennen, omdat de symptomen wisselen. Bij de volgende klachten is het verstandig om even aan de bel te trekken.

  • Hoofdpijn
  • Ernstige buikpijn onder de ribben
  • Dubbelzien
  • Lichtflitsen
  • De baby is minder actief

Als je met deze symptomen naar de huisarts gaat, kan deze je doorsturen naar het ziekenhuis. Daar zal onderzocht worden of je last hebt van zwangerschapsvergiftiging.

Wat kan je ertegen doen?

Helaas is een zwangerschapsvergiftiging niet altijd te voorkomen. Het is belangrijk dat je je goed laat checken en dat je je bloeddruk in de gaten houdt. Wat je wel kan doen, is gezond leven en rustig aan doen. Als je bloeddruk te hoog wordt, wordt er wel eens geadviseerd om zoutarm of zoutloos te gaan eten. Zout bevordert een hoge bloeddruk en dat is niet gezond. Je zoutinname beperken kan daarom goed bijdragen. Verder kan je medicatie krijgen om je bloeddruk lager te houden. Vaak zie je dat na de zwangerschap je lichaam weer in ‘oude staat’ terug komt. De bloeddruk zakt weer en de symptomen verdwijnen. Mocht dit niet het geval zijn, vraag dan de kraamzus uit Almere om advies. Zij hebben vaker met dit probleem te maken gehad en weten welke vervolgstappen je moet ondernemen.

nl_NLDutch