Zo zet je ook tijdens de feestdagen zoutarm eten op tafel!

Zoutarm eten tijdens de feestdagen: is dat niet ontzettend moeilijk? Dat valt op zich wel mee, zolang je maar met bepaalde dingen rekening houdt. Het hoeft helemaal niet saai te zijn om zoutarm te eten en je kan nog steeds een geweldige maaltijd op tafel zetten. Hoe kan je nu zoutarm eten tijdens de feestdagen? In dit artikel lees je onze 4 beste tips.

1. Maak de sauzen zelf

De meeste voedingsmiddelen kan je gewoon eten bij een zoutarm dieet. Alleen bewerkte producten kunnen soms veel zout bevatten, zoals brood, pizza, sauzen, koek en kaas. Bij het diner moet je vooral oppassen met de sauzen. Je kan ze het beste zelf bereiden en weinig of helemaal geen zout toevoegen.

2. Laat het brood staan

Brood bevat vaak aardig wat zout. Je kan het daarom beter laten staan of hier in ieder geval zo min mogelijk van eten. Serveer geen brood als voorgerecht, maar kies voor een ander lekker hapje dat je zelf bereidt. Natuurlijk kan je voor je gasten wel wat brood op tafel zetten, maar probeer hier zelf dan niet te veel van te eten.

3. Gebruik kruiden en specerijen

In plaats van zout kan je je gerechten ook smaakvoller maken met verschillende kruiden en specerijen. Denk bijvoorbeeld aan zwarte peper, knoflookpoeder, kerriepoeder of kurkuma. Een klein stukje peper door een gerecht kan ook wat extra smaak toevoegen. Test eens wat nieuwe kruiden en specerijen uit en wellicht ontdek je verrassende combinaties.

Wil je toch graag wat zout aan je gerechten toevoegen? Kies dan voor natriumarm zout.

4. Zet een potje zout op tafel voor je gasten

Natuurlijk zijn je gerechten heerlijk geworden, maar je gasten hebben misschien toch zin in wat zout. Zet voor hen een potje zout op tafel, zodat ze dit zelf naar smaak kunnen toevoegen.

Zoutarm uit eten tijdens de feestdagen

Ga je uit eten met de feestdagen? Dan heb je vrij weinig aan bovenstaande tips. Je kan dan het beste van tevoren het restaurant opbellen en vragen of ze rekening kunnen houden met je zoutarme dieet. Veel restaurants staan hiervoor open en kunnen ook zoutarme gerechten serveren.

Eet je bij iemand anders thuis? Vraag de gastheer of -vrouw dan of ze een beetje rekening kunnen houden met jouw zoutarme dieet en of ze eventueel voor jou iets apart willen zetten. Vraag ook of ze de sauzen zelf hebben gemaakt en wat ze hier dan doorheen hebben gedaan. Zit er veel zout in? Neem hier dan niets van of minder. Zo kan je toch genieten van heerlijk zoutarm eten tijdens de feestdagen!

nl_NLDutch