Zoutarme tonijnsalade

Zoutarm moeten eten, want er zijn natuurlijk niet veel mensen die vrijwillig het zout laten staan of drastisch gaan minderen als het gaat om het gebruik van zout, is niet altijd even leuk.

Zout bevordert immers de smaak van veel gerechten, en juist door de toevoeging van soms veel zout, zorgt ervoor dat een gerecht gaat smaken zoals je dat kent.

Maar dat zal niet voor alle soorten gerechten gelden, want bij sommige gerechten hoeft in principe geen extra zout gebruikt te worden. En dat is vooral bij sommige vissoorten het geval, wat overigens niet wil zeggen dat alle soorten vis in een zoutarm dieet passen.

Tonijn hoeft geen zout

Tonijn is zo’n vis dat in veel restaurants in een bepaalde versie wel op de menukaart staat, maar voor de veiligheid moet je aldaar wel even navragen of het gerecht zoutvrij of zoutarm is. Sommige koks strooien immers regelrecht met zout als het om koken van vooral vlees gaat.

Een tonijnsalade hoeft daarentegen helemaal geen zout te bevatten, en kan ook heel simpel thuis gemaakt worden binnen 10 tot 15 minuten.

Bovendien is het een gerecht dat ook nog eens lekker kan smaken. Bij een tonijnsalade kun je bijvoorbeeld weer groente of fruit, of een stukje vers brood of stokbrood eten.

Een simpele tonijnsalade kun je als volgt maken:

  • 2 blikjes tonijn
  • 50 gram mayonaise
  • 50 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram augurk
  • 15 gram kappertjes
  • ½ tl gedroogde dille
  • ½ tl citroensap
  • peper
  • 2 komkommers

Allereerst de komkommers ontdoen van beide uiteinden. Snij de komkommers in twee stukken en snij vervolgens in de lengte doormidden.

Haal met een lepel zaad en zaadlijsten uit de komkommer.

Zo zie je al meteen wat we straks met de tonijn gaan doen.

In een grote kom doen we de tonijn uit de blikken, zonder olie of water, en maken de tonijn met een vork wat los.

Snij de augurken in kleine stukjes.

Nu doen we de mayonaise, de Griekse yoghurt, de stukjes augurk, de kappertjes, de dille, en het citroensap bij de tonijn. Meng alles goed door elkaar. Eventueel met wat peper op smaak brengen.

Doe nu met een vork of lepel de salade op het uitgeholde gedeelte van de komkommer.

Het gerecht kun je meteen eten, maar de smaak wordt nog lekkerder als je het een uurtje of twee in de koelkast laat staan.

Vanzelfsprekend kun je de salade ook nog garneren met rauwe of gekookte groenten, om het gerecht nog gezonder te maken.

nl_NLDutch