Wist je dat volgens het Voedingscentrum bijna 80% van de Nederlanders dagelijks te veel zout binnen krijgt? Ons lichaam heeft zout nodig om goed te kunnen functioneren, maar een teveel aan zout kan juist klachten met zich meebrengen. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Daarom is het belangrijk om te letten op je zoutinname. Hier kan bijvoorbeeld een zoutarm dieet bij helpen. Daarbij geeft het Voedingscentrum een aantal adviezen om minder zout te eten. Hieronder lees je wat deze adviezen zijn.
Neem minder van elk soort zout
Zoals je misschien wel weet zijn er verschillende soorten zout, zoals himalayazout en zeezout. Soms wordt er gedacht dat bepaalde soorten zout gezonder zijn en dat je hier gerust veel van kunt eten. Dit is echter niet het geval. Als je kijkt naar de hoeveelheid natrium in verschillende soorten zout, is dit vrijwel altijd gelijk. In dat opzicht maakt het dus helemaal niet uit welk soort zout je eet. Vervang dus niet zomaar het ene soort zout door het andere als je minder natrium wilt eten. Dit heeft namelijk geen zout. Je zult echt moeten minderen met alle soorten zout.
Maximale hoeveelheid zout per dag
Voor volwassenen is het advies van het Voedingscentrum als volgt: zorg ervoor dat je ongeveer 5 tot 6 gram zout binnenkrijgt op een dag. Voor kinderen is dit echter ander. De nieren van baby’s en jonge kinderen kunnen namelijk nog niet een grote hoeveelheid zout aan. Voeg daarom niet te veel of geen zout toe aan het eten van je kind.
Maximale hoeveelheid zout per dag in gram:
Leeftijd | Maximale hoeveelheid zout |
0 tot 6 maanden | < 1 gram |
7 tot 12 maanden | 1 gram |
1 tot 3 jaar | 3 gram |
4 tot 6 jaar | 4 gram |
7 tot 10 jaar | 5 gram |
Ouder dan 10 jaar | 6 gram |
Lees etiketten en maak zoveel mogelijk zelf
Veel Nederlanders hebben niet door hoeveel zout ze op een dag binnenkrijgen. Dit komt omdat er veel zout wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen die we dagelijks eten. Denk hierbij aan hamburgers, sauzen, vleesvervangers, pizza’s en kant-en-klaar-maaltijden. Deze producten kun je gerust af en toe eten, maar doe dit met mate. Lees altijd de etiketten van producten in de supermarkt en vergelijk de hoeveelheden natrium met elkaar. Kies vervolgens voor de variant met het minste toegevoegde zout. Er zijn namelijk ook heel veel zoutarme producten verkrijgbaar. Verder kun je het beste zoveel mogelijk maaltijden en tussendoortjes zelf maken. Je bepaalt dan helemaal zelf hoeveel zout je toevoegt.
Gebruik kruiden, specerijen en zout met minder natrium
Zout gebruiken we vaak als smaakmaker. Veel mensen denken dat een gerecht zonder zout flauw smaakt. In plaats van zout kun je ook andere, gezondere smaakmakers gebruiken. Net zo lekker en ook nog eens beter voor je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan verse of gedroogde kruiden en specerijen. Naast de gewone zoutsoorten zijn er ook speciale soorten zout met minder natrium, zoals Lo Salt of Jozo bewust. Een deel van het natrium in het zout is dan vervangen door magnesium en kalium. Je kunt dit gebruiken in plaats van gewoon zout, zodat je minder natrium binnenkrijgt. Gebruik je ontstekingsremmers, plaspillen of heb je problemen met je nieren? Overleg dan eerst met je huisarts voordat je het normale zout vervangt. ctie hebt.