De gezondheidsvoordelen van koolhydraatarme recepten

Heb je al gehoord van koolhydraatarme recepten of een koolhydraatarm dieet? Dan weet je dat deze recepten – die laag zijn in koolhydraten – je heel goed kunnen helpen om af te vallen en gewicht te verliezen. Maar dat is lang niet alles. Van koolhydraatarme gerechten worden steeds meer voordelen zichtbaar. Zo zijn er meerdere gezondheidsvoordelen te behalen uit het eten en drinken van koolhydraatarme gerechten. In dit artikel bespreken we kort het voordeel met het oog op afvallen en gewicht verliezen en gaan we vervolgens door op de andere gezondheidsvoordelen die kleven aan koolhydraatarme gerechten.

Afvallen met koolhydraatarme recepten

De belangrijkste en voornaamste reden die veel mensen hebben om voor koolhydraatarme recepten te kiezen is dat deze recepten helpen bij het afvallen. Dat is heel eenvoudig te verklaren: koolhydraten uit veel voeding maken ons dik en zijn de oorzaak van ons overgewicht. Door deze koolhydraten uit voeding (vaak verkapte suikers) te vermijden, komen we niet meer aan en vallen we zelfs af. Ons lichaam moet vet verbranden om aan energie te komen en zal dus ook vet dat je op je lichaam hebt opgeslagen gaan verwerken. Doordat je in een koolhydraatarm recept vaak veel eiwitten en vetten aantreft, kun je ervan uit gaan dat je geen hongergevoelens zal ervaren tijdens het eten van koolhydraatarme recepten.

Nog meer voordelen

Afvallen met koolhydraatarme recepten is dus een doel dat je kan hebben, maar er zijn veel meer voordelen aan een koolhydraatarm dieet. Hieronder volgen ze.

Diabetes

De kans op diabetes (suikerziekte) is een stuk lager als je regelmatig koolhydraatarme recepten nuttigt. Waarom? Omdat je veel minder suikers binnenkrijgt. De meeste koolhydraten zitten namelijk in suikers en mensen met aanleg voor diabetes zullen dus veel problemen kunnen krijgen als ze daar teveel van eten. Diabetes is natuurlijk niet te voorkomen, maar je kunt wel zelf het risico verkleinen en ook de ernst van de ziekte inperken door goed op je voeding te letten.

Hoge bloeddruk

Zout in onze voeding leidt vaak tot een hoge bloeddruk en daarmee tot hart- en vaatziekten, nierfalen en allerlei andere vreselijke ongemakken. Diverse studies hebben intussen aangetoond dat het regelmatig nuttigen van koolhydraatarme recepten kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk en een gezonder leven dus meer ruimte geven. Zout wordt namelijk ook geweerd in een koolhydraatarm dieet.

Hoog cholesterol

Ongezonde voeding is de oorzaak van een te hoog cholesterol. Steeds meer mensen ervaren dagelijks de ongemakkelen die kleven aan een te hoog cholesterol en lopen er steeds weer op vast dat het cholesterol zich niet makkelijk laat verlagen. Het is dus goed om te weten dat gezonde voeding een te hoog cholesterol tegengaat. Mocht je nog twijfelen, ga dan vandaag nog aan de slag met koolhydraatarm koken en ervaar zelf het verschil op het gebied van gezondheid en cholesterol.

Gelukkiger

Tot slot kunnen we stellen dat mensen die regelmatig een koolhydraatarm recept bereiden en opeten of drinken, gelukkiger zijn. Dat hangt samen met de vele andere voordelen. Want gezonde mensen zijn nu eenmaal sneller gelukkig en ongezonde mensen voelen zich sneller depressief. Het is een geestelijke kwestie, maar wel eentje die je zelf kan beïnvloeden. Voel je je ongelukkig of zelfs depressief? Ga dan eens wat veranderen aan je voedingspatroon en ontdek dat je gelukkiger kunt worden door gezonder te eten. Zeker naarmate de voordelen zich opvolgen.

Conclusie

Vaak wordt gedacht dat afvallen de enige reden is waarom mensen besluiten een koolhydraatarm dieet te gaan volgen. Dat is echter niet helemaal waar. Er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen aan een koolhydraatarm recept. In dit artikel hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet: koolhydraatarme recepten helpen je cholesterol en je bloeddruk te verlagen, koolhydraatarme recepten maken je gelukkiger en koolhydraatarme gerechten verminderen het risico op diabetes (suikerziekte).